Annons
X
Annons
X

Översvämningar på flera orter

Kraftiga skyfall orsakade i helgen översvämningar på flera småländska orter. Närmare 200 personer larmade räddningstjänsten i Jönköpings län efter att de hade drabbats av regnmassorna. Men regnvädret ställde också till trafikproblem i Mellansverige.

[object Object]
Ett av de drabbade husen i Mariannelund. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX

Sent på lördagskvällen började regnet ösa ner över stora delar av nordöstra Småland. När invånarna i Mariannelund, som ligger cirka två mil väster om Vimmerby, vaknade på söndagsmorgonen var flera gator och hus översvämmade.

Sammanlagt har vattnet trängt in i drygt ett 50-tal hus, en sporthall och ett antal företagslokaler – bara i Mariannelund, enligt räddningstjänsten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En av de drabbade är Elsie Blomberg, som bor i centrala Mariannelund.

  Annons
  X

  – Det är en katastrof. Vi höll på att få in vatten i huset. Hela altanen var vattenfylld. Men nu har räddningstjänsten hjälpt oss att bygga barriärer, säger hon.

  Flera vägar spärrades av på grund av nederbörden, däribland riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby, samt vägen mellan Mariannelund mot Hultsfred. Bertil Andersson bor alldeles intill vägen till Hultsfred.

  –Jag har aldrig varit med om något liknande. Gatorna är helt fulla med vatten. På vissa ställen är det en halvmeter högt, säger han.

  Under helgen hörde närmare 200 personer av sig och bad om att få hjälp av räddningstjänsten i Jönköping, enligt myndighetens egen uppskattning. Förutom Mariannelund drabbades även bland annat Vetlanda, Landsbro, Myresjö och Farstorp av regnvädret.

  Regnvädret fick även konsekvenser på flera platser i Mellansverige. I Västeråsområdet stoppade regnmassorna på söndagseftermiddagen trafiken på E 18 i bägge riktningar. Samtidigt var det länge stopp i tågtrafiken mellan Enköping och Västerås på grund av dåligt spår.

  –Det är ovanligt att så många orter får så mycket regn samtidigt. Det återstår mycket jobb med att få bort vattnet. Vi följer utvecklingen för att se om vattennivåerna stiger ytterligare, säger Johan Rönmark, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Jönköpings län.

  Annons
  Annons
  X

  Ett av de drabbade husen i Mariannelund.

  Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX Bild 1 av 4

  Regnmassorna stoppade trafiken på E18 under söndagen.

  Foto: DAVID SJÖSTRAND (LÄSARBILD) Bild 2 av 4

  Vatten upp till knäet på E18 i Västerås på söndagseftermiddagen.

  Foto: FOTO: JESSICA OLAUSSON (LÄSARBILD) Bild 3 av 4

  Röjningsarbete efter översvämningar i Västerås.

  Foto: DAVID SJÖSTRAND (LÄSARBILD) Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X