Annons

Tove Lifvendahl:Överstekt fisk sätter Leksand på kartan

Vill du ha dem saftiga eller torra?
Vill du ha dem saftiga eller torra? Foto: Malin Hoelstad
Under strecket
Publicerad

Matlagningsprogrammen i tv är vid sidan av god underhållning även en pedagogisk skola för tv-tittande allmänhet. Man lär sig hur man gör såser från grunden, vilka smaker som går ihop med vilka, och vikten av att tillaga kött och fisk på rätt temperatur. På nätet finns otaliga temperaturguider för den som vill lyckas i köket. Någonstans finns en gräns för när råvaran blir torr och hård, vilket har att göra med fysikens lagar.

Men det finns även andra lagar, liksom uttolkare av dessa. I Leksands kommun har under lång tid utkämpats en strid om tillagningstemperaturen för färsk insjöfisk. 2015 fick välrenommerade Tällbergsgården, omnämnd i White Guide och medlem i Chaîne des Rôtisseurs, ett oanmält besök från en av kommunens livsmedelsinspektörer, som gjorde en anmärkning på en stekt abborre på menyn. Inspektören menade att färsk insjöfisk måste hettas upp till 72 grader för att kunna anses som livsmedelssäker och fri från parasiter. Efter långa diskussioner med kommunen ändrade man sig till att fisken skulle uppnå en kärntemperatur på minst 56 grader. Beskedet fick både abborren och gösen att utgå från menyn, för som Tällbergsgårdens styrelseordförande konstaterade, ”ingen vill ha överstekt fisk” (Dala-Demokraten (18/8-16)

Annons
Annons
Annons