Annons

Överskottet i sjukförsäkringen kritiseras

Använd överskotten i sjukförsäkringen till att förbättra sjukförsäkringen – eller sänk arbetsgivaravgiften. Det anser både TCO:s ordförande Sture Nordh och Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg.

Under strecket
Publicerad

Nu ökar trycket på regeringen att göra något åt överskotten i sjukförsäkringen. Som framgick av lördagens SvD, räknar Riksförsäkringsverket, RFV med ett kraftigt överskott i sjukförsäkringen de närmaste åren. Med den utveckling RFV förutser ökar överskotten år från år fram till 2007. Fram till 2007 betalar arbetsgivarna därmed in 100 miljarder kronor för mycket.

En sänkning av en del av arbetsgivaravgiften, sjukförsäkringsavgiften, är möjlig med två procentenheter, enligt RFV, eller från nuvarande 11,08 procent till 9,2 procent. Det är också något som arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv kräver.
Nu kommer krav från TCO och Saco att regeringen ska agera med anledning av överskotten. TCO:s ordförande Sture Nordh, anser dock att andra åtgärder än att sänka arbetsgivaravgiften är viktigare.
– Det här visar att det finns pengar till mer aktiva åtgärder, till exempel mer rehabilitering. Dessutom visar det att det är möjligt att plocka ut försäkringen ur statsbudgeten, säger han.

Annons
Annons
Annons