Annons
X
Annons
X

Överskottet ger oss bättre förhandlingsläge

REPLIK | UTSLÄPPSRÄTTER

Jonas Sjöstedt och Jens Holm skriver att jag och mina kollegor i alliansen hittar på ursäkter för att få sälja Sveriges överskott på utsläppsrätter (Brännpunkt 23/1). De menar att det effektiva klimatarbete varje svensk har bedrivit genom vardagliga beslut i så fall blir betydelselöst. Tvärtom är det svenskarnas ihärdiga klimatarbete som öppnar upp för möjligheten att sätta press på resten av världen. Skribenternas resonemang bygger på ett kortsiktigt tänk som alliansen inte delar.

Sverige har ett stort överskott på utsläppsrätter vilket är ett kvitto på att vi har ett miljömedvetet tänk i vår vardag. Det är positivt, och gör Sverige till ett föregångsland i miljö- och klimatfrågor. Men vi i alliansen vill göra mer, och vi tänker långsiktigt. För optimalt klimatarbete krävs globala överenskommelser och framgångsrikt internationellt samarbete. Vår förhoppning är att få med resten av världen i våra höga miljö- och klimatmål.

Just nu förs diskussioner om ett kommande globalt, rättsligt bindande klimatavtal. I dessa förhandlingar diskuteras många saker, en av dem är hur man ska se på utsläppshandeln. De överskott Sverige har kan därmed vara en tung förhandlingspost i arbetet med att få till det globala avtalet. Sverige kan på så sätt vara pådrivande i förhandlingarna om framtida utsläppsmål – tack vare Sveriges befolkning som har låtit bilen stå till förmån för cykeln.

Annons
X

Alliansen vill att EU ska gå med om en reduktion på 30 procent av utsläppen till 2020, till skillnad från 20 procent som gäller i dag. Därför bör vi vänta innan vi fattar ett slutgiltigt beslut om överskottet ska säljas, sparas, annulleras, eller om vi väljer en kombination av dessa. Det är dags för oppositionen att tänka bredare och vara öppna för förslag som i ett långsiktigt perspektiv är bäst för vårt jordklot.

LARS HJÄLMERED (M)

riksdagsledamot, ansvarig miljö- och klimat

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X