Annons
Recension

The Children’s BookÖverrik roman av Byatt

GULDÅLDER A S Byatt visar i sin nya roman ”The Children’s Book” att hon ingående har studerat sekelskiftet 1900 och dess överdådiga sagolitteratur. Även om sagotemat är bärande får den imponerande romanen inte sagans lyft.

Under strecket
Publicerad

2009 års Bookerpris gick inte till A S Byatt och hennes roman ”The Children’s Book” utan till Hilary Mantel för ”Wolf Hall”, en roman om Thomas Cromwell. Byatts bok är även den en historisk roman, men i vilken en tidsperiod, snarare än personer, har huvudrollen. I detta fall handlar det om åren 1895–1919, vilka innefattar den korta edvardianska eran.

I sin brett upplagda roman sammanflätar Byatt konstfärdigt den brokiga, fiktiva handlingen med historiska händelser, tidens olika brännande sociala och politiska frågor samt med den tekniska och kulturella utvecklingen som den, bland annat, manifesterade sig vid världsutställningen i Paris 1900. Epoken var också en guldålder för barn- och ungdomslitteratur – Kipling, Grahame, Potter, Nesbit och Barrie skrev under dessa år sina mest kända verk – och Byatt låter uppdiktade såväl som verkliga sagor och sagoberättare spela en mycket central roll i boken.

Annons
Annons
Annons