”Överraskning bortse från Gallo”

Två synnerligen aktella virus och tre europeiska forskare – varav en kvinna – blev de som i år får dela på Nobelpriset i medicin på tio miljoner kronor. Men att en av männen bakom upptäckten av hivviruset valts bort väcker kritik.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Det finns en hel del tilltalande med årets Nobelpris i medicin. Priset fokuserar på två stora tragiska sjukdomsgissel som främst drabbar och dödar miljontals i den fattiga världen, livmoderhalscancer och hiv–aids. En av pristagarna är kvinna, för åttonde gången i medicinprisets över 100 år gamla historia, även om utnämningen av Françoise Barré-Sinoussi inte särskilt nämnvärt förbättrar kvinno/manskvoten beträffande medicinpris. Den ligger fortfarande på runt fyra procent kvinnliga vinnare och alltså 96 procent manliga. Positivt kanske också en hel del tycker om att den traditionella amerikanska dominansen i år bytts mot EU-anpassning.

Men det blir sannolikt inte för den goda viljan som 2008 års priser kommer att kommenteras, minnas och kritiseras. Nobelförsamlingen har nämligen i år för ovanlighetens skull stuckit ut hakan rejält och kan förväntas få starka reaktioner, kanske framför allt från mäktiga prestigefyllda amerikanska forskningsinstitutioner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons