Annons

”Överraskande dom ger akademiker hopp”

Foto: Murad Sezer/TT

Efter år av undertryckt akademisk frihet i Turkiet finns nu vissa tecken på förändring, skriver forskarna Klas Borell och Marco Nilsson, Högskolan i Jönköping.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbilder

2016 var ett mörkt år för den akademiska friheten i Turkiet. Enligt en sammanställning av Scholars at Risk (SAR), ett internationellt nätverk för akademisk frihet, inleddes då de förundersökningar och domslut som efter hand lett till att sammantaget 7 508 universitetslärare och administrativ personal avskedats, hundratals akademiker fängslats och tiotusentals studenter stängts av från undervisning.

Den utlösande faktorn bakom massavskedanden och fängslanden av universitetsanställda var den så kallade Fredspetitionen i januari 2016. Genom petitionen krävde 1 128 turkiska akademiker att landets regering upphör med våldshandlingar mot den kurdiska minoriteten i landets sydöstra delar och i stället återupptar fredsförhandlingar. Reaktionen från president Recep Tayyip Erdoğan och det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) var omedelbar och kraftfull: undertecknarna utmålades som ”terrorister” och Turkiets allmänna åklagare och universitetskanslersämbete vidtog omedelbara åtgärder. Den misslyckade militärkuppen samma år blev en katalysator för en ännu bredare attack mot universitetens självständighet och mot enskilda universitetslärare. Formellt riktades åtgärderna mot de påstådda kuppmakarna; reellt drabbades all opposition mot AKP.

Annons
Annons
Annons