Annons

Överraska med vin till sillbordet

Vin är inte det första vi tänker på när sillen dukas fram. Ändå föredrar många vin framför öl, även på midsommar. Linda Stensen hjälper dig hitta viner som passar till smörgåsbordet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lennart Weibull

Till sill i en klar inläggning passar det så kallade gula vinet, vin jaune, från Jura i Frankrike.

Foto: Lennart Weibull

Ett vitt bourgognevin, som möter nötigheten och syran i Västerbottenosten är ett säkert kort

Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Årets ljusaste nätter är här nu. Efter vinterhalvårets
idisslande får vi äntligen blomma ut och slå upp fönsterluckorna för att välkomna sommarens traditionsbundna glansnummer: Midsommar. Nu dukas sillbordet ånyo, gubbarna flyttar från jord till bord och vår sommarvagga,rosévinet, ger vackert vika för en stor dos svensk urgammal dryckeskultur. Här vankas salt mat,
kall öl och starka droppar. Festdagarna har dragit igång
och med gommen dövad av fet, salt fisk som klätts
i senap, örter och lök, slinker det mesta som går under
beteckningen starkt, beskt och vederkvickande ner.
Att det traditionsenliga är svårrubbat råder inget
tvivel om. För visst är ölet och nubben midsommarbordets favorit. Här får den icke-öldrickande vinentusiasten dock lida: tillhör du också dem som plågat sneglar över pilsnerfyllda midsommarbord och skäms över att behöva tassa bort till vitvinsflaskan som står
bortglömd vid bordets ena hörn? Som dessutom visar
sig vara en ung, blygsam muscadet vars nätta mineraltoner
sorgset drunknar till ljudet av midsommarbordets
festligheter...? Är druvloppet kört? Finns det inget vin som rakryggat kan ta sig an svenska traditioner? Ett tvivel som
återkommer vid varenda högtid. Och så kan vi ju inte
ha det.

Annons
Annons

Till sill i en klar inläggning passar det så kallade gula vinet, vin jaune, från Jura i Frankrike.

Foto: Lennart Weibull

Ett vitt bourgognevin, som möter nötigheten och syran i Västerbottenosten är ett säkert kort

Foto: Lennart Weibull
Till sill i en klar inläggning passar det så kallade gula vinet, vin jaune, från Jura i Frankrike.
Till sill i en klar inläggning passar det så kallade gula vinet, vin jaune, från Jura i Frankrike. Foto: Lennart Weibull

Med dagens svällande utbud och växande vinintresse
finns alla möjligheter att hitta viner som kan
komplettera ett svenskt festbord, men det krävs att vi
tänker utanför boxen. För ditt favoritvin, den purunga
chablisen, kanske inte låter sig charmas av currysill
och matjessillen bjuder nog inte upp ett fruktigt rödvin
som redan sugit i sig för mycket fat.
Till markant sälta passar viner som drar åt det oxiderade
hållet. Det feta behöver brytas ner av en framträdande
syra och sillbordets mångfald kan faktiskt
räddas av något högre alkohol. Så krut och syra står
på menyn. Att tänka moget är inte fel. Kanske har du en flaska riktigt
gammal chablis eller champagne på lut? Dessa utvecklar
sig gärna mot lätt oxidativa toner samtidigt som
syran hållits i förvar. En annan midsommarälskande uppenbarelse
kommer från Frankrikes minsta vinregion,
Jura. Ett område som trots knappt 0,5 procent av Frankrikes totala vingårdsareal satt stor prägel på vinkartan
med kraftfulla viner av personlig karaktär. Bland annat
är regionen känd för sitt vin jaune som karaktäriseras av
utmärkande koncentration och frisk syra.

Ett vitt bourgognevin, som möter nötigheten och syran i Västerbottenosten är ett säkert kort
Ett vitt bourgognevin, som möter nötigheten och syran i Västerbottenosten är ett säkert kort Foto: Lennart Weibull
Annons
Annons

Vin jaune betyder gult vin och är kort sagt ett torrt
vin vars tillverkningsmetod delvis liknar sherryns. Det
görs på savagnin som efter jäsning lagras på ekfat vilka
inte fylls ända upp, vilket bildar ett jästlager på vinets
yta. Denna, som kallas för ”voile” i Jura och ”flor” i Jerez,
skyddar från extrem oxidation och ger samtidigt
vinet dess särpräglat nötiga, kryddiga doft och smak.
Området är också känt för starkvinet macvin du jura
och vin de paille, som görs på torkade druvor.
Gemensamt för vinerna från Jura, oavsett om de följer
vin jaunes alla konster och regler eller mer konventionella
manér är att dess växtplats ofta ger ett lätt oxidativt
drag som lirar fint med den höga syra områdets
savagnin och chardonnay gärna bjuder.
Lämnar vi Frankrike över midsommar är Spanien
en stilig utmanare. Här fäktas, förutom sherry, också
den vita riojan stolt med svenska traditioner. Men det
gäller att plocka fram de traditionella vinerna som lagrats
länge på ekfat. Från Rioja kan du också lätt hitta
vin med mognad. Dessa är rika och har tydlig fatpräglan
som i de bästa fall är vackert integrerad och
ger underbar komplexitet av rostade salta nötter och
mogna äpplen.
Så låt det näpnaste vinet tippa in till fördrinken och
rödjutet släcka eftertörsten så får ett stabilt, koncentrerat
vitt spela huvudnumret. Där har du midsommarbordets
dröm.

Klicka här för Linda Stensens fem tips till midsommarmatenvin.svd.se

Lindas fem tips till midsommarmaten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Med nyhetsbrevet får du ny inspiration till ditt vinköp och får ta del av den senaste tipsen före alla andra. Registrera dig här.

Nyhetsbrev — SvD Vin & Matvin.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons