Annons

Överlevde Costa Concordia: ”Familjer splittrades där”

I dag har det gått ett år sedan kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund. Överlevarna är
inte önskade på minnesceremonin på ön Giglio. Jan Mosander, som var med under olyckan, vill hellre vara med när båten bärgas ur Medelhavet.

Under strecket
Publicerad

Ett år har gått sedan fartyget Costa Concordia förliste. Se bilder från bland annat passagerarna själva och dykare som undersökt vraket.

Foto: REUTERS

Enligt de ansvariga för driften av Costa Concordia fanns totalt 4 234 personer ombord. Fortfarande saknas närmare 30 personer.

Foto: REUTERS

Nyhetsbyrån AFP rapporterade att skeppet fastnat på ett rev och att vattnet som omgav det var omkring 100 meter djupt.

Foto: REUTERS

Det var sent på kvällen då det 290 meter långa passagerarfartyget gick på grund utanför Italiens kust. Passagerarna vittnade om ett högt brak och efterföljande panik. Flera av passagerarna fotograferade när de köade ut till livbåtarna. Bland passagerarna fanns fem svenskar som klarade sig.

Foto: REUTERS

Lyxfartyget Costa Concordia välte och la sig på sidan där de flesta av passagerarna hade lyxats ta sig ut. Detta gjorde evakueringen av livbåtarna svårare.

Foto: AP

Minst tre personer omkom efter att ha hoppat från fartyget ner i vattnet. På bilderna syns det tydligt hur nära den italienska ön Giglio som fartyget kapsejsade.

Foto: AP

Här är bilder inifrån skeppet när räddningsarbetare söker efter överlevande.

Foto: REUTERS

Efter grundstötningen började fartyget att ta in vatten. Här söker räddningspersonal efter överlevande.

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bild från olyckskvällen.

Foto: MAX ROSSI/AP
Foto: REUTERS

Det var natt och mörkt när Jan Mosander och hans fru Ingalill Mosander den 13 januari förra året satte sig i livbåten och räddades från den sjunkande lyxkryssaren Costa Concordia som kapsejsade utanför den italienska staden Giglio.

– Vi såg ju skeppet och det som hände i skenet av räddningshelikoptrarnas ljus. Därför vore det intressant att få stå på klipporna i land och se när de börjar räta upp fartyget och min hytt kommer upp över ytan igen. Den ligger precis under vattnet, säger Jan Mosander.

Annons
Annons
Annons