Annons

Känslan av ett slutÖverlastad filmversion förstör Känslan av ett slut

Charlotte Rampling och Jim Broadbent.
Charlotte Rampling och Jim Broadbent. Foto: SF Studios

Julian Barnes Bookerprisvinnande roman ”Känslan av ett slut” har blivit film med Jim Broadbent och Charlotte Rampling. Men i filmversionen blir det allmängiltigt tänkvärda snarare konstifikt intrigdriven kuriosa.

Under strecket
Publicerad

Ibland får man för sig att göra saker grundligt. Som 2011, till exempel, då jag tyckte att det var en god idé att dra igenom samtliga nominerade romaner på Bookerprisets ”korta” lista och skriva artikel om detta läsäventyr. Somliga titlar – som ”Snowdrops” av A D Miller och ”Bröderna Sisters” (som ska bli film med Jake Gyllenhaal och Joaquin Phoenix) av Patrick Dewitt – minns jag ännu med värme. Annat minns jag nästan inte alls. Men jag minns också att det hela tiden kändes tämligen självklart att Julian Barnes skulle kamma hem priset med ”Känslan av ett slut”, vilket jag också skrev, och hur rätt hade jag inte!

Nu är den alltså film, den också. Och det är med en viss försiktighet jag närmar mig denna litet aviga berättelse om stillsamt brittiskt åldrande och hur vi människor konstruerar en fiktiv men i gengäld prydligt funktionell historia om våra liv genom hård redigering av våra minnen. Den lilla romanen är sannerligen inte påfallande ”filmisk”, i den mån den termen har något som alls liknar en intressant innebörd, och den har uppenbarligen ställt filmens upphovsmän inför svåra prövningar.

Annons
Annons
Annons