SvD Perfect Guide
Annons

Överläkaren: ”Inget fel med vegetarisk uppfostran”

Debatten om kött har varit igång länge, och den är inte över ännu. Nu berättar överläkaren Christofer Grimås varför en vegetarisk kost för barnen inte alls är farligt – och varför man bör överväga att utesluta kött helt.

Text: Olivia Hagéus - 24 november 2017

Det var inte länge sedan som WHO (World Health Organization) publicerade rapporten som slog fast att risken för tjocktarmscancer ökar med 18 procent om man dagligen får i sig mer än 50 gram processat kött. Kopplingar till andra cancersjukdomar har också utretts, och forskarna blir alltmer intresserade av det röda köttets effekt på kroppen.
– Om ett barn växer upp med en enbart vegetarisk kost så ser jag absolut inga problem med det, säger Christofer Grimås, så länge man får i sig tillräckligt mycket protein på annat sätt.
Människan behöver inkludera främst tre saker i sin föda: fett, protein och kolhydrater.
– Du behöver dessa tre samt vitaminer och mineraler. Hur detta intag sker spelar ingen roll så länge som man får en bra mix.

Ett av de vanligare argumenten för att äta kött är att människan gjort det sedan urminnes tider. Det är visserligen sant, men kött var nog sällan den enda och huvudsakliga födan, menar Grimås.
– Självklart är vi mer eller mindre ett köttätande djur, men det är viktigt att komma ihåg att stenåldersmänniskan inte alltid var lyckosam vid jakten. Deras kost bestod till stor del av nötter, rotfrukter och frukter de kunde få tag på. Just kött var troligen inte den huvudsakliga födan.

– Sammanfattningsvis kan man säga såhär: det är inte skadligt att äta vegetariskt, men det är däremot skadligt att äta för mycket kött.

Låter du dina barn äta kött varje dag? Då kanske det är dags att tänka om.

SvD ONLINEKURS: SvD har tillsammans med matbloggaren Gustav Johansson tagit fram onlinekursen för dig som enkelt vill få in mindre kött i vardagen. Klicka här och läs mergoo.gl
Annons