Överläkaren: Så ska den viktiga frukosten se ut

En rejäl frukost ställer vår kroppsklocka och förbättrar ämnesomsättningen. Det är ett av resultaten i svensk-israelisk diabetesforskning som tyder på att mat påverkar oss olika beroende på när vi äter den. ”Frukostmålet är väldigt viktigt för hela dygnet”, säger professor Bo Ahrén.

Under strecket
Publicerad
Den perfekta frukosten enligt professor Bo Ahrén skulle exempelvis kunna bestå av ägg, fullkornsbröd med ost och tomat, yoghurt med bär och fröer. Illustration: Liv Widell

Den perfekta frukosten enligt professor Bo Ahrén skulle exempelvis kunna bestå av ägg, fullkornsbröd med ost och tomat, yoghurt med bär och fröer. Illustration: Liv Widell

Professorerna Bo Ahrén och Maria Lennernäs Wiklund.

Professorerna Bo Ahrén och Maria Lennernäs Wiklund.

Foto: Gunnar Menander/Lunds universitet och Jurek Holzer
Annons

En balanserad frukost med fibrer och fullkorn, men som även innehåller protein från exempelvis ägg, sill eller det som forskarna själva använde i sina studier: vassle.

Så beskriver Bo Ahrén den perfekta frukosten. Han är överläkare, vice rektor på Lunds universitet och professor i klinisk metabol forskning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons