SvD Perfect Guide
Annons

Överläkaren: Att ignorera barns övervikt – likvärdigt med misshandel

Är du osäker på hur, eller om, du ska prata med ditt överviktiga barn? Här förklarar överläkaren Christofer Grimås varför det är så viktigt att ta barns fetma på allvar.

Text: Olivia Hagéus - 23 november 2017

Christofer Grimås är överläkare på Nordiskt Centrum för kirurgi, en klinik som specialiserar sig på överviktsoperationer. Varje dag möter han människor som har svårt att förändra sina vanor.

– Att inte göra något åt sitt barns övervikt eller fetma är likvärdigt med misshandel, konstaterar Christofer Grimås.

I år rapporterade WHO att 127 miljoner barn och unga vuxna världen över är överviktiga – det är tio gånger fler än för 40 år sedan.

– Det är oerhört alarmerande, säger Christofer. Numera dör fler människor i övervikt än i undervikt. Att inte uppmärksamma dina barn på den typen av sjukdom är allvarligt.

Många föräldrar vågar inte prata med sina barn om deras övervikt eftersom ämnet kan anses känsligt. Andra har helt enkelt inte tillräckligt med kunskap.

Det viktigaste är att inte skuldbelägga barnen när man väl tar diskussionen, menar Christofer. Istället bör man informera barnen om vad kroppen behöver och hur farligt socker är.

Den största orsaken till att fetma ökat så kraftigt hos barn och vuxna ligger i att vår matkultur har förändrats drastiskt på bara några årtionden. Bra råvaror kostar mer än snabbmat och det vi äter innehåller alltmer socker och dåliga fetter.

– Vår matkultur har förändrats i grunden när det kommer till hur, vad och när vi äter. Det är vårt ansvar att se till att våra barn växer upp friska och hälsosamma, men som det ser ut i dag håller vi på att misslyckas.

– Framförallt måste man som förälder inse allvaret i situationen och agera därefter. Fetma kan, på lång sikt, vara direkt livshotande för ditt barn. Några konsekvenser som är värda att nämna är förslitning av leder och högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom drabbas ett väldigt stort antal människor med ett BMI över 30 av diabetes typ 2. Det är ingen lek. Fetma och övervikt är en folkhälsosjukdom och vi måste ta den på allvar, säger Christofer.

Annons