Annons

Överläkare: Adhd-studie skrämde föräldrar i onödan

Föräldrar till barn med adhd skrämdes upp av en ny studie om att adhd-medicin förändrar hjärnan. ”Ordet ’förändrar’ kan upplevas som skrämmande, men förändring är ju det vi hoppas på”, lugnar överläkare Lotta Borg Skoglund.

Uppdaterad
Publicerad
Lotta Borg Skoglund, överläkare vid ”Smart psykiatri”.
Lotta Borg Skoglund, överläkare vid ”Smart psykiatri”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Adhd-medicin förändrar barns hjärnor”. Nyligen skapade en holländsk forskningsstudie rubriker världen över – och skrämde upp föräldrar till barn med adhd. Barnpsykiatriska mottagningar och patientföreningar blev nedringda och i nätforum diskuterade oroliga föräldrar om de skulle våga fortsätta ge sina barn adhd-medicin eller inte.

Lotta Borg Skoglund, överläkare vid ”Smart psykiatri”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4

”Vi kommer förstås att fortsätta att ha stort fokus på att upptäcka effekter som skulle kunna vara skadliga, men i dagsläget finns ingenting som pekar på det”, säger överläkaren och forskaren Lotta Borg Skoglund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 4

”Vi skulle vilja veta mer om de långsiktiga effekterna, men sådana studier är svårare att genomföra”, säger Sven Bölte som är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet.

Foto: Privat Bild 3 av 4

”Vi som forskar om detta är rörande överens om att det är en storm i ett vattenglas”, säger Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons