Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Överkostnader större problem än ”övervinster”

Samhällets kostnad för en elev i skolan kan vara nästan dubbelt så hög i en kommun som i en annan.
Samhällets kostnad för en elev i skolan kan vara nästan dubbelt så hög i en kommun som i en annan. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYR≈N

Hur kan det komma sig att en elev i grundskolan kostar 77 000 kronor i Falköping, men 134 000 kronor i Arjeplog? Både Skattebetalarna och MUF, bland andra, har tidigare drivit kampanjer byggda på uträkningar om hur mycket pengar som skulle kunna sparas om bara alla kommuner kunde vara lika effektiva som de främsta.

Riktigt så enkelt är det inte. Det finns strukturella skillnader mellan kommuner som gör att en välfärdstjänst är dyrare på ena platsen än den andra. Demografi, befolkningstäthet, sociala faktorer och storlek på skattebasen varierar och påverkar.

Men en stor del kan knappast förklaras med annat än skillnader i effektivitet. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi har i en ny rapport, som tar hänsyn till både strukturella skillnader och utfall av verksamheten, granskat saken (ESO 2016:6).

Annons
X

Ale kommun (först i alfabetisk ordning) har exempelvis redan en tämligen kostnadseffektiv grundskola. Varje elev kostar ungefär 91 000 kronor per år, vilket ligger under rikssnittet. Men om Ale lyckas bli lika effektivt som Perstorp, med liknande förutsättningar, skulle man bara behöva lägga drygt 78 000 kronor. Kostnaderna skulle kunna sänkas med 14 procent. Det motsvarar 34 miljoner kronor för hela Ales grundskoleverksamhet.

På riksnivå skulle bättre effektivitet i lågpresterande kommuner på samma sätt leda till 9 procent lägre kostnader – motsvarande 8 miljarder kronor.

ESO finner liknande resultat både för gymnasieskolan och äldreomsorgen, som bägge kan spara omkring 12 procent av kostnaderna. Det betyder ungefär 3,4 miljarder kronor i gymnasiet och 12 miljarder i äldreomsorgen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Överkostnaderna inom välfärden på kommunal nivå uppgår alltså till mer än 20 miljarder kronor om året. Ändå är det de så kallade övervinsterna som regeringen vill bekämpa.

  Annons

  Samhällets kostnad för en elev i skolan kan vara nästan dubbelt så hög i en kommun som i en annan.

  Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYR≈N Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X