Annons

Överkomligt pris bäddar för köpare med klimatångest

Den tredje generationen av Kia Soul kommer enbart att säljas med elektrisk drivlina och är en representant för ”folk-elbilen”.
Den tredje generationen av Kia Soul kommer enbart att säljas med elektrisk drivlina och är en representant för ”folk-elbilen”. Foto: Ia Wadendal

Över 200 hästkrafter och en möjlig räckvidd på 45 mil – helt på el. Det erbjuder Kia E-Soul som är ett ytterligare ett tillskott på den ständigt växande marknaden av laddbara bilar. Nollutsläpp och ett relativt överkomligt pris lär bädda för att bilköparen med klimatångest inte behöver sucka så mycket när hon öppnar plånboken.

Publicerad

När en rostig gammal fossildriven traktor möter en ung rebellisk elbil på en tysk rastplats uppstår ingen ljuv soulmusik direkt. Men träffen är förstås symbolisk på flera sätt. Det nya mot det gamla. Generationsklyftan. Den dryga oljebolags-bossen mot klimatstrejkande Greta Thunberg om man så vill.

Den tredje generationen av Kia Soul kommer enbart att säljas med elektrisk drivlina och är en representant för ”folk-elbilen” – den som både har lång räckvidd och ett överkomligt pris. Att kunna köra många mil med nollutsläpp är förstås en dröm för den som tar miljöfrågan på allvar.

Interiört har föraren en rymlig och luftig miljö med god sikt runt om. Infotainmentskärmen är befriande enkel och ger tydlig information om såväl batterikraft som räckvidd och närliggande laddstolpar.

Foto: Ia Wadendal Bild 1 av 7

De olika körlägena ställs in med en ratt och med knappar på mittkonsolen.

Foto: Kia Bild 2 av 7

Trots hårt stoppade stolar i baksätet sitter man riktigt bekvämt. Bagageutrymmet är på modesta 315 liter.

Foto: Ia Wadendal Bild 3 av 7

För den som vill ha ett eldrivet fordon med en design som verkligen sticker ut är bilmodellen helt rätt.

Foto: Ia Wadendal Bild 4 av 7

Snabbladdning görs med en likströmsladdare, CCS, och tack vare det vätskekylda systemet kan man göra upprepade snabbladdningar.

Foto: Kia Bild 5 av 7
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 6 av 7
Foto: Tesla Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons