Annons

Dick Harrison:Överklassnöjet skapar köer på Mount Everest

Kö av bergsbestigare på Mount Everest, fotografiet togs den 22 maj.
Kö av bergsbestigare på Mount Everest, fotografiet togs den 22 maj. Foto: @Nimsdai Project/AP

Sista veckan i maj dog åtta män som försökte bestiga Mount Everest. Det är fler än den totala dödssiffran i fjol och mycket beror på köbildning till toppen.

Under strecket
Publicerad

Expedition ledd av Horace Bénédict de Saussure bestiger Mont Blanc 1787.

Foto: Gianni Dagli Orti/REX/TT Bild 1 av 3

Napes Needle i Lake District, norra England.

Foto: TT Bild 2 av 3

Brittisk expedition tar sig an Mount Everest 1922. Stående från vänster: AFR Wollaston, Charles Howard-Bury, Alexander Heron, Harold Raeburn. Sittande från vänster: George Mallory, Oliver Wheeler, Guy Bullock, Henry T Morshead.

Foto: Granger/REX/TT Bild 3 av 3

En nytagen bild fotograferad av klättraren Nirmal Purja visar trafikstockning på väg upp till – och ned från – Mount Everest, en direkt följd av att Nepal i år utfärdat rekordmånga klättringstillstånd till världens högsta berg (381 stycken). Nepalesiska guider bekräftar att klättrarna ibland tvingas köa i en och en halv timme för att nå ända upp till toppen och att många därför drabbas av akut syrebrist.

Varje klättringstillstånd kostar runt 100 000 kronor. Det är alltså ingen fattigmanssport vi talar om, men om man blickar bakåt har människans klättrande inte sitt ursprung i nöjesutövande. Till de mest hisnande upplevelserna i mina egna resor – jag är definitivt inte bergsbestigartypen – hör klättrandet på stegar och längs branter i Mesa Verdes nationalpark i Colorado, där ursprungsbefolkningen på 1200-talet skapade omfattande, och välbevarade, bosättningar i klippskrevor. Hela samhället förefaller ha vilat på klättringskompetens. Även från kinesiskt och europeiskt håll har vi tidiga belägg för att folk i alla tider sett sig tvungna att klättra.

Annons
Annons
Annons