X
Annons
X
Recension

Anteckningar om Robert Oppenheimer Övergiven försöker han ordna sitt fantasiuniversum

Gatorna är tomma och människorna dödströtta. Dimitris Alevras hyllade debut handlade om hans far, som kom till Sverige från Ungern på 1970-talet. Nu kommer "Mannen i rummet", om en man som har svårt att hålla tankarna i schack, och som gör efterforskningar om atombombens fader, Robert Oppenheimer.

Dimitris Alevras Foto: Magnus Liam Karlsson
Läs mer om Vinterns böcker 2018

En bit in i Dimitris Alevras nya roman "Mannen i rummet" heter det om berättarens vän Bruno att han är "en man som alltid har ett mönster att följa". Detta till skillnad mot berättaren som varken litar på sin uppgift i världen eller ens på att hans handlingar riktigt är hans egna.

Så han, berättaren, söker sysselsättningar som håller tankarna i schack. En anställning på stadsbyggnadskontoret innebär exempelvis att ordna all digital information om staden, vars hela rumslighet – "alla dörrar, alla hissar, hjärtmurar och vattenledningar, alla avloppsrör och källarvrår" – finns specificerad bakom en legion av numrerade ikoner. En annan sysselsättning är att vandra, så småningom hela dagar, med eller utan tidningsutbärande som förevändning.

Dimitris Alevras

Foto: Magnus Liam Karlsson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X