Anteckningar om Robert OppenheimerÖvergiven försöker han ordna sitt fantasiuniversum

Dimitris Alevras
Dimitris Alevras Foto: Magnus Liam Karlsson

Gatorna är tomma och människorna dödströtta. Dimitris Alevras hyllade debut handlade om hans far, som kom till Sverige från Ungern på 1970-talet. Nu kommer ”Mannen i rummet”, om en man som har svårt att hålla tankarna i schack, och som gör efterforskningar om atombombens fader, Robert Oppenheimer.

Under strecket
Publicerad
Annons

En bit in i Dimitris Alevras nya roman "Mannen i rummet" heter det om berättarens vän Bruno att han är "en man som alltid har ett mönster att följa". Detta till skillnad mot berättaren som varken litar på sin uppgift i världen eller ens på att hans handlingar riktigt är hans egna.

Så han, berättaren, söker sysselsättningar som håller tankarna i schack. En anställning på stadsbyggnadskontoret innebär exempelvis att ordna all digital information om staden, vars hela rumslighet – "alla dörrar, alla hissar, hjärtmurar och vattenledningar, alla avloppsrör och källarvrår" – finns specificerad bakom en legion av numrerade ikoner. En annan sysselsättning är att vandra, så småningom hela dagar, med eller utan tidningsutbärande som förevändning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons