Annons
X
Annons
X

Överdrivet bloggande kan leda till stress

I USA har två personer dött av hjärtattack de senaste två månaderna, enligt deras familjer till följd av intensivt bloggande. Även i Sverige höjer psykologer ett varnande finger för överdrivet bloggande. ”I framtiden kan man tänka sig fall av utbrändhet”, säger Georgio Grossi, psykolog vid stressmottagningen i Stockholm.

Nyligen publicerade New York Times en artikel som beskriver bloggfenomenet som ett högriskyrke.

Utbrändhet, stress och onormala levnadsförhållanden kan bli följden av att allt fler har bloggen som inkomstkälla och levnadsbröd.

Sedan december har två amerikanska bloggare dött i hjärtattack. Ytterligare en har drabbats, men överlevt. Det finns inga vetenskapliga belägg, men enligt New York Times är de avlidnas familjer säkra – livsstilen som bloggandet drev fram låg bakom hjärtattackerna.

Annons
X

Kerstin Jeding är psykolog på stressmottagningen i Stockholm. Hon menar att problematiken kring bloggfenomenet är intressant och att man i bemärkelsen överbelastning mycket väl kan tala om bloggande som en högriskaktivitet.

– Det finns en gränslöshet med internet och bloggande som kan leda till stor stress. Möjligheten finns att hela tiden göra mer, och det gäller att personen har tydliga gränssättningar i sig själv, säger hon.

Även den publika faktorn spelar in. Interaktiviteten, det ständiga gensvaret och kravet att vara påläst ökar stressen

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det blir en prestationsbaserad självkänsla som bloggen tillfredsställer. Och för att självkänslan ska hållas uppe är man beroende av vad andra läser och tycker, säger Kerstin Jeding och fortsätter:

  – Problemet blir att människovärdet bygger på en prestation i stället på hur man är som person.

  Hon får medhåll av kollegan Georgio Grossi.

  – Man blir en offentlig person. Utsattheten, att ständigt bli granskad och risken att bli bortgjord är mycket stressande.

  Den ökande trenden med att tjäna pengar på sin blogg leder enligt Kerstin Jeding till ytterligare risk för stress och överbelastning.

  – Det är oerhört stressande att känna att man inte har en fast inkomst om man inte presterar.

  Vad kan det få för följder?

  – Det finns fall även i Sverige med patienter som drabbats av akut hjärtinfarkt och de enda orsakerna som står att finna är stress och överbelastning.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X