Annons

”Över en halv miljon riskerar pensionschock”

Frida Bratt.
Frida Bratt. Foto: Lars Pehrson

Vi behöver snarast införa en kontoform där svenskarna kan spara till pensionen. Vårt förslag är införandet av ett pensionssparkonto, skriver Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Under strecket
Publicerad

Var tionde svensk som hade ett pensionssparande innan avdragsrätten för privat pensionssparande slopades 2016, har inte kommit igång med ett nytt sparande. Det visar en undersökning från analysföretaget Yougov, som gjorts på uppdrag av oss på Nordnet. Vi frågade ett representativt urval på 1 007 svenskar hur slopandet av avdragsrätten påverkade dem. Drygt 10 procent svarar att de slutade pensionsspara, och aldrig startade upp ett nytt sparande. Överför vi den andelen till den arbetsföra befolkningen i stort (5,8 miljoner i åldern 20–64 år enligt SCB) handlar det om nästan 600 000 svenskar som har slutat spara för sin ekonomiska framtid.

Det är allvarligt. För de allra flesta av oss är det nödvändigt att komplettera inkomstpensionen och tjänstepensionen med ett privat pensionssparande. Detta för att undvika en privatekonomisk chock när arbetsliv byts till pensionärsliv. Det kan för någon vara det privata sparandet som gör att hushållskassan går ihop i slutet av månaden som pensionär. För en annan innebär de extra tusenlapparna att resorna för att hälsa på barnbarnen inte behöver svida hål i plånboken, och för en tredje innebär det möjligheten att äntligen kunna ägna sig åt ett älskat fritidsintresse.

Annons
Annons
Annons