Annons
X
Annons
X

Turkietexpert: Nära fullskaligt krig

Över 6 000 människor har mist livet sedan Turkiet inledde en offensiv mot PKK i landets sydöstra delar. – Regeringen har försökt skapa ett kontrollerat kaos, men de har uppenbarligen inte kontroll i det avseendet längre, säger Turkietexperten Toni Alaranta.

Av TT
[object Object]
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP

Vapenvilan mellan Turkiet och PKK-gerillan brakade samman i juli förra året. Sedan dess har turkiska säkerhetsstyrkor dödat nära 5 360 människor under regeringens offensiv. Offren beskrivs av president Recep Tayyip Erdogan som "militanta kurder", enligt nyhetsbyrån Anatolia. Siffrorna har inte bekräftats av oberoende källor.

Samtidigt har PKK genomfört flera dödliga attentat mot turkiska mål. Över 350 militärer och andra myndighetsrepresentanter på den turkiska sidan har dödats, enligt Erdogan.

Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, varnar för att situationen eskalerar och riskerar utvecklas till en bredare etnisk konflikt.

Annons
X

– Det här skapar en ny generation kurder i utanförskap som kommer att känna att turkarna är deras fiende. Så jag vet inte om regeringen verkligen tänkt igenom det här på lång sikt, säger han till TT.

Enligt det prokurdiska oppositionspartiet HDP har omkring 500 civila dödats i militärinsatserna och människorättsorganisationer anklagar Turkiet för att använda övervåld och begå övergrepp mot civila kurder.

Omkring 100 000 människor har tvingats på flykt.

– Vad vi har sett i städer i sydöstra Turkiet är att man använt sig av kollektiv bestraffning, då hela stadsdelar har förstörts i granatbeskjutning, säger Toni Alaranta.

Han beskriver offensiven som ett försök från regeringens sida att skapa ett "kontrollerat kaos" i syfte att bygga ett islamistiskt, konservativt och nationalistiskt politiskt block.

– Men det pågår definitivt ett urbant inbördeskrig i sydöst, och i det avseendet har regeringen uppenbarligen inte kontroll längre.

TT: Finns det risk för ett fullskaligt inbördeskrig?

– Vi befinner oss på randen till ett. Situationen är väldigt skrämmande.

I söndags dödades två militärer i ett bombdåd utfört av PKK i staden Nusaybin, rapporterar Reuters. Ytterligare en militär och en polis dödades under oroligheter i staden, där invånarna lever under utegångsförbud dygnet runt sedan den 14 mars.

Annons
Annons
X

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X