Över 30 "svenska" VM-spelare – men inga damkronor

Luleås backstjärna Jenni Hiirikoski (6) ska försöka ta Finland till guld i ishockey-VM. Arkivbild.
Luleås backstjärna Jenni Hiirikoski (6) ska försöka ta Finland till guld i ishockey-VM. Arkivbild. Foto: Frank Franklin II/AP/TT

På fredag startar ishockey-VM – för första gången utan Sverige.

Trots att Damkronorna saknas finns det dock gott om svenska kopplingar.

Över 30 av spelarna kommer från SDHL-klubbar – åtta från mästaren Luleå – och nykomlingen Danmark basas av Peter Elander, som ledde Sverige till OS-silver 2006.

Under strecket
Göran Sundberg/TT
Publicerad
Annons

Hockey-VM i augusti!? Jodå, så blev det sedan det mästerskap som egentligen skulle ha spelats i maj i Halifax ställdes in i sista stund på grund av coronapandemin. Kanadensiska hockeyförbundet flyttade i stället VM till Calgary med start på fredag. Finalen spelas natten till den 1 september. Detta blir tredje gången gillt eftersom VM-turneringen egentligen skulle ha spelats 2020, men även då hindrades av covid-19.

Hur gick det senast? USA tog sitt femte raka VM-guld 2019 i Finland på ett kontroversiellt sätt. Finland trodde sig ha tagit ett historiskt guld med ett segermål i förlängningen, men efter en lång palaver dömdes målet bort och USA vann sedan finalen efter straffläggning. Det var i den turneringen som Damkronorna gjorde ett historiskt fiasko och åkte ur A-VM för första gången.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons