Annons

”Ovärdigt av Wallström – M-kritiken befogad”

Adam Danieli och Margot Wallström (S).
Adam Danieli och Margot Wallström (S). Foto: Pressbild, Pontus Lundahl/TT

Sverige förtjänar ett fritt medieklimat, och moderater gör därför rätt i att kritisera public service. Det skriver Adam Danieli, Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Sverige har en lång historia av inskränkningar i mediefriheten. Staten förbehöll sig länge ensamrätten att sända radio och tv över landet, och gick mycket långt i sina ansträngningar att komma åt den som ville sprida andra budskap. Genom sändningar via satellit kringgicks dock i början på 1990-talet statens möjligheter att begränsa svenskarnas tillgång till annat än statligt godkänd radio och tv. Monopolet bröts så småningom upp av regeringen Bildt, under stora socialdemokratiska protester.

Borgerligheten, med Moderaterna i spetsen, var under denna tid starkt pådrivande för de fria medierna och minskat statligt inflytande. Detta i motsats till socialdemokratin. En tro på att det fria samhället kräver fristående, självständig granskning och starkt medborgerligt inflytande över medieutbudet har varit och är naturliga utgångspunkter för borgerlighetens inställning till public service. Den nyliga moderata kritiken mot den svenska mediepolitiken, där Moderaterna i både Stockholms stad och län har ställt sig bakom ett avskaffande av public service, har tydliga, frihetliga rötter. Att som Margot Wallström avfärda all kritik mot public service som antidemokratisk och Orbansk är ovärdigt och pekar på socialdemokratins fortsatt bristande förståelse för vad självständiga medier innebär.

Annons
Annons
Annons