Annons
X
Annons
X

Oväntat snäll valrörelse

Det har funnits många föreställningar om valrörelsen 2010. Att personfrågan skulle avgöra, att det skulle bli ett jobbval, ett smutsigt val eller ett Obama-val. Flera profetior är på väg att slå fel.

ANALYS 2010 ÅRS KAMPANJ

Det återstår förstås sju dagar, men valrörelsen 2010 har hittills inte riktigt motsvarat alla förväntningar. Här är sju punkter:

Den jämna valrörelsen:

”Valet, precis som alla andra val, kommer att bli jämnt”. Så skrev S-partisekreteraren Ibrahim Baylan för ett år sedan. Det finns en utbredd föreställning om att skillnaden mellan blocken krymper när valet närmar sig.

Annons
X

Men statsvetaren Henrik Oscarsson (som faktiskt har förutspått att 2010 års val blir jämnt) har visat att Baylan har fel. I en analys av Sifos mätningar sedan 1967 visar han att det är en myt att opinionsläget skulle vara jämnare under valår, det är till och med tvärtom. Långt ifrån alla valår är spännade.

Valresultatet kan fortfarande bli jämnt, men valrörelsen har inte varit det.

Den smutsiga valrörelsen: Många (jag kan ha gjort det själv) har förutspått att internet och sociala medier skulle skapa en smutsigare valrörelse. Det är sant, om vi talar om valet 2006.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då skickade ”mejlmannen” från S-högkvarteret anonyma förtalsmejl om Fredrik Reinfeldt, folkpartister tog sig olagligt in på Socialdemokraternas intranät, och borgerliga bloggare spred rykten om statssekreteraren Lars Danielssons kärleksliv.

  Hittills har årets valrörelse varit rena söndagsskolan jämfört med 2006.

  Den gröna valrörelsen: Miljöpartiets stora genombrott kan förstås fortfarande inträffa, och visst blir de större än i förra valet. Men partiet backar i dagens Sifo och har tappat i flera institut sedan valrörelsens början.

  Språkrören har inte varit särskilt synliga, och kanske är klimatfrågan på väg att sjunka i väljarnas medvetanden. Då riskerar MP att dras med.

  Jobbvalrörelsen: Väljarna tycker att jobben är viktigast, och politiker svarar samma sak på direkta frågor. Men tittar man på vilka löften som de bägge blocken lägger pengarna på, så ser det här ut som pensionärernas valrörelse.

  Vågmästarvalrörelsen: Vi i medierna har beskrivit vad som händer om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen i riksdagen. Det är en öppen fråga om det blir så.

  Enligt dagens Sifo kommer de in, men de borgerliga kan bilda majoritetsregering.

  Obamavalrörelsen: Svenska politiknördar från alla partier åkte till USA för att studera presidentvalskampanjen. De rödgröna anställde Martin Gelin, som skrivit en hyllad bok om Obamakampanjen, för att ta hand om de sociala medierna.

  Men något liknande det stora frivilligengagemang som Barack Obama väckte i USA har inte synts till i Sverige, på någondera sidan.

  Personvalrörelsen: ”Frågan om vem svenska folket tycker är bäst lämpad att vara statsminister spelar en mycket större roll i valet 2010 än i tidigare riksdagsval”. Det skrev statsvetaren Tommy Möller i en debattartikel förra året. Och det är en profetia som är på väg att slå in.

  Reinfeldt och Sahlin duellerar i SVT ikväll. Testa dig själv: bryr du dig mest om vad de säger, eller vilka de är?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X