Patriots DayOväntat lyckat när vi slipper Wahlberg som superhjälte

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg Foto: Nordisk Film

Bröderna Tsharnaev skildras förvånansvärt sakligt i filmen om terrordådet vid Boston Marathon 2013. Här blir de människor som begår vidriga handlingar snarare än dogmatiska tokstollemonster.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 15 april 2013 utlöste brödraparet Tsharnaev två tryckkoksbomber längs slutspurten på Boston Marathon, en terrorhandling som dödade tre människor och lemlästade hundratals. Peter Bergs och Mark Wahlbergs ”Patriots Day” skildrar den intensiva polisjakt som följde, en som tog livet av den äldre brodern och skickade den yngre till dödscell på federala fängelset i Terre Haute.

Både Wahlberg och Berg har en dokumenterad förtjusning för den här sortens verklighetsbaserade berättelser – de har även även gjort ”Lone survivor” och Deepwater horizon” om en misslyckad Afghanistaninsats respektive en oljerigg som exploderade vid Louisianas kust 2010 – och ”Patriots Day” är den bästa av de tre. För medan storyn tekniskt sett är ett typiskt ”dokudrama” – ett tacksamt offer för diverse sentimentala överdrifter – fungerar den faktiskt utmärkt som film, en som lyckas ta sitt dramatiska stoff och ge det en elegant och nykter inramning.

Annons
Annons
Annons