Annons
X
Annons
X

"Svensk ekonomi riskerar att överhettas"

Den svenska BNP-tillväxten blev 1,3 procent under fjärde kvartalet, jämfört med kvartalet före. På årsbasis låg tillväxttakten på 4,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån. "Det är riktigt bra, säger Annika Winsth", chefsekonom på Nordea.

(uppdaterad)

Foto: Hasse Holmberg/TT

Den svenska BNP-tillväxten hamnade på 1,3 procent under fjärde kvartalet, jämfört med kvartalet före. På årsbasis låg tillväxttakten på 4,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Detta var högre än väntat. Ekonomer hade räknat med en tillväxt på årsbasis på 3,5 procent. Under hela 2015 steg BNP med 4,1 procent.

– Vi har överhettningstendenser i svensk ekonomi, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Hon konstaterar att svensk ekonomi går riktigt starkt, inte bara under fjärde kvartalet, utan även helåret, en siffra som SCB nu har reviderat upp. Dessutom bidrog flera delar av ekonomin till uppgången, mest positiv är dock Annika Winsth till att exporten gick så stark.

Annons
X

Exporten steg med 2,9 procent totalt, vilket bidrog med 1,3 procentenheter till BNP-tillväxten. Exporten av varor ökade med 2,5 och exporten av tjänster steg med 3,5 procent, enligt SCB.

– Det är viktigt att exporten är tillbaka. Men det blir också viktigt att följa den siffran framåt, säger hon.

Vad betyder BNP-siffran för Riksbanken?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det blir märkligare och märkligare att jaga på för att snabbt få upp inflationen. Vi har en bra ekonomi och god sysselsättning. Risken är att Riksbanken driver fram en överhettning, säger Annika Winsth och menar att det finns risker med att den lågt hållna räntan driver upp tillgångspriser så mycket att vi riskerar att få bubblor i ekonomin.

  När det gäller inflationsmålet, anser hon att det bör avdramatiseras.

  – Vi borde ha en större flexibilitet inför inflationsmålet, där vi kan vara lite mer ödmjuka inför att det kan ta tid att nå det, säger hon och konstaterar att det inte på något vis är dåligt nu för svensk ekonomi att ha en låg inflation, som är delvis har att göra med låga energipriser, låga räntor och löner i omvärlden.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X