Annons

”Oväntat folkintresse för landets beredskap”

Debattörerna har i en undersökning tittat på effekten av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Till vänster hemvärnet under skogsbranden i Västmanland 2014.
Debattörerna har i en undersökning tittat på effekten av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Till vänster hemvärnet under skogsbranden i Västmanland 2014. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT, Pontus Lundahl/TT

Medborgarna visar en ansvarskänsla som pekar mot goda förutsättningar för att upprätthålla och stärka försvarsviljan. Det skriver statsvetarna Douglas Brommesson och Rikard Bengtsson.

Under strecket
Publicerad

När nu svenska säkerhetspolitiska beslutsfattare och debattörer är samlade i Sälen för Folk och försvars rikskonferens diskuteras återigen frågan om ett återuppbyggt civilt försvar. Sedan 2015 har myndigheter tillsammans med regioner och kommuner återupptagit planeringen för ett civilt försvar under höjd beredskap och ytterst krig. Näringsliv och civilsamhällesorganisationer har också alltmer kommit att beröras av planeringen för det civila försvaret.

Det är lätt att instämma med försvarspolitikerna om behovet av ett återuppbyggt civilt försvar. Det civila försvar som fanns under kalla kriget har sedan länge slutat att existera i någon reell mening, samtidigt som vi ser ett ökande behov av civil beredskap för att kunna skydda civilsamhället, säkerställa viktiga samhällsfunktioner och understödja det militära försvaret i händelse av kris eller krig.

Annons
Annons
Annons