Annons

Oväntat blårött handslag i Stockholmsregionen

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) beskriver förslaget om inomregional skatteutjämning som ”orimligt”.
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) beskriver förslaget om inomregional skatteutjämning som ”orimligt”. Foto: Anders Ahlgren

Den blågröna koalitionen och Socialdemokraterna gör nu gemensam sak för att stoppa den statliga utredning som vill fördubbla Stockholmsregionens kostnader för att stötta fattigare regioner i landet.

– Tre miljarder är orimligt, det motsvarar driften av tunnelbanan under ett helt år, säger Irene Svenonius (M) och Erika Ullberg (S) till SvD.

Under strecket
Publicerad

I alla år har den så kallade inomregionala skatteutjämningen varit som ett rött skynke för Stockholmslandstinget. Av landets 21 regioner har Stockholm nästan alltid varit ensam nettobidragsgivare till systemet medan övriga har fått pengar. Till och med Västra Götaland har håvat in bidrag som ursprungligen finansierats av stockholmarna vilket retat gallfeber på många Stockholmspolitiker.

2018 betalade Stockholmsregionen netto 1,2 miljarder för att stötta andra och fattigare landsting i landet, men enligt den statliga utredning som nyligen gjorts skulle den summan öka med 1,6 miljarder och totalt alltså bli 2,8 miljarder om förslaget genomförs.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholmsregionen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons