Li-Huei Tsai är professor och chef för Picover institute for learning and memory vid MIT, Massachusetts Institute of Technology.
Li-Huei Tsai är professor och chef för Picover institute for learning and memory vid MIT, Massachusetts Institute of Technology. Foto: Jose Mandojana

Oväntat alzheimerspår överraskar forskare i USA

En ljud- och ljusbehandling har gett överraskande effekter på alzheimersjuka möss, visar forskning i USA. Frågan är om metoden kan fungera även på människor. Storskaliga studier planeras starta i år.

Publicerad

Närmare 40 miljoner människor runt om i världen uppskattas lida av Alzheimers sjukdom och antalet ökar snabbt. Trots decennier av forskning finns det ingen bot. Medan metoderna för att tidigt upptäcka sjukdomen utvecklats snabbt kan de bästa behandlingarna fortfarande på sin höjd förmå sjukdomen att utvecklas skonsammare. Vi har en alzheimerkris.

Behovet av nya, billiga och enkla behandlingsmetoder är därför närmast desperat. I det läget har en serie försök som utförts vid Massachusetts institute of technology, MIT, i Boston blivit ett oväntat nytt halmstrå för forskarna att gripa tag i och utforska.