Annons
X
Annons
X

Oväntade förslag till Augustpriset

Inte Pölsan av Torgny Lindgren och inte Sista Rompan av Kerstin Ekman. När den skönlitterära Augustprisjuryn nominerar 2002 års kandidater är författarna yngre och många val överraskande.

– Vi kommer att bjuda på en sensation i år, sa den skönlitterära juryns ordförande Lena Birgersdotter och avsåg boken Ciona - en sjävbiologi som är skriven av pseudonymen Tamara T. Det har spekulerats i att det är Carina Rydberg eller Gabriella Håkansson som döljer sig där bakom.

Kommer Tamara T. Att träda fram om boken vinner?

Annons
X

– Det har hon inte bestämt än, säger förläggare Dag Hernried, AlfabetaAnamma, som just beordrat tryckning av en nya upplaga.

När ska hon göra det?

– Senast samma dag Augustgalan äger rum.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men detta var inte den enda sensationen när nomineringarna till det numera prestigefulla Augustpriset offentliggjordes igår eftermiddag.
  Valen av skön- och facklitteraturnomineringarna, eller snarare frånvaron av förväntade nomineringar, väckte uppmärksamhet bland församlade branschfolk och journalister.
  Den skönlitterära juryn, som bestått av Lennart Bromander, Aftonbladet, Björn Gunnarsson, Göteborgsposten, Ulrika Milles, Dagens Nyheter och Leif Nylén, Dagens Nyheter förutom ordföranden Lena Birgersdotter, Sveriges Television, har läst 92 romaner som 20 förlag skickat in.

  – Vi har tagit ställning till de texter som funnits, säger Lena Birgersdotter.

  – Vi har inte sneglat åt sidan, på vilka förlag som ger ut författaren, hur långa författarskapen är etcetera, utan textens kvalitet har varit helt avgörande för våra val.

  Juryn får inte berätta vilka böcker som förlagen skickat in men Eva Bonnier bekräftar att Albert Bonniers förlag föreslagit Kerstin Ekmans Sista Rompan. Och Norstedts har skickat in Torgny Lindgrens Pölsan. Två av årets romaner som en enad kritikerkår hyllat men som juryn ratat.

  – Det har inte varit lätt att välja, säger Lena Birgersdotter. Mycket svårare än i fjol. Vi kunde också se en mycket tydligare generationsskiktning i år, de äldre författarna utmanas nu helt klart av de yngre.

  I klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok återfinns inte mindre än två kulturchefer bland författarna. Kristina Lindström är kulturchef på Sveriges Television och tillika författare till Flickornas Historia - Europa. Håkan Jaensson är kulturchef på Aftonbladet och författare till ett tiotal barnböcker som Gunna Grähs illustrerat. Den nu nominerade heter Rita ensam hemma och handlar om den lilla flickan Rita som ritar en rysare för att hejda sin egen rädsla.

  Anna-Clara Tidholms har tecknat Flickornas Historia men även nominerade Adjö, herr Muffin som Ulf Nilsson skrivit texten till. Barn- och ungdomsförfattarvärlden är inte stor i Sverige. Många författare återkommer genom de 14 år som priset funnits. Så har till exempel nämnda Anna-Clara Tidholm nominerats tre gånger, och Per Nilsson, i år med boken Sjutton, två gånger tidigare.
  Fackboksgenren är betydligt mer disparat, både vad gäller författarnamn och ämnesområden. Nu har elektoratet att ta ställning till om den vackra boken Tradition i trä är bättre eller sämre än reportageboken Flickan och Skulden. En bok om samhällets syn på våldtäkt.

  Är inte det som att välja mellan äpplen och päron, jurymedlem och chefsbibliotekarie Tomas Lidman?

  – Ja, självklart. Men vi har haft ambitionen att spegla hela fackboksutgivningen, att få många genrer representerade, och då blir det så här.

  Anneli Rogeman

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X