Oväntad utgång i iranska valet

Under strecket
Publicerad
Annons

Teheran En andra valomgång avgör vem som blir Irans president - och det blir någon som hör hemma i landets mest konservativa kretsar.
Valet var oväntat jämnt och bjöd på flera överraskningar. Den mest reformsinnade av de kandidater som släpptes fram blev bara femma och flera av förlorarna hävdade att det förekom fusk.
Förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani fick 21 procent av rösterna, meddelade inrikesdepartementet i går. Han är sprungen ur ärkekonservativa led, men känd som pragmatiker; han eftersträvar ekonomisk liberalisering och bättre kontakter med västvärlden.
Tvåa blev Mahmud Ahmadinejad, Teherans borgmästare, med 19,3 procent. Som borgmästare i huvudstaden har han tillämpat den stränghet som anstår en allierad till landets högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei.
Valresultatet möttes med tvivel.

Bara dessa två går vidare till andra valomgången som troligen hålls nästa fredag, den 24 juni; den 1 juli är alternativet i händelse av att praktiska hinder uppstår.
För att vinna i
första omgången skulle någon av kandidaterna ha behövt få över hälften av rösterna.
Förre talmannen i parlamentet Mehdi Karoubi, som under valkampanjen utlovat månadsbidrag från staten till medborgarna, blev trea med 17,5 procent av rösterna. Han väckte häpnad genom att kräva en utredning av misstänkt valfusk när resultatet blev känt.
Förre polischefen Muhammad Baqer Qalibaf, som hålls ansvarig för tillslag mot regimens kritiker men har försökt mildra sin framtoning inför valet, blev fyra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons