Annons
X
Annons
X

Ovanligt offensiv rättegång mot HQ-topparna

På tisdag rullar århundradets finansrättegång upp i Stockholms tingsrätt. Stora delar av Bankstockholm sitter som på nålar beredda att följa händelseförloppet. I centrum står ett antal forna HQ-chefer i något som beskrivs som en ovanligt offensiv rättegång.

HQ-rättegångarna
[object Object]
Det är turbulens i HQ bank. Mats Qviberg på sitt kontor på investmentbolaget Öresund. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”HQ-männen som riskerar fängelse”. Den rubriken nådde HQ-topparna sensommaren 2010. Det var kort efter att banken under dramatiska former blivit av med sitt tillstånd. Kvällstidningsrubriken frontades med bilder på dåvarande banktrion Mats Qviberg, ordförande i HQ AB, Stefan Dahlbo ordförande i HQ Bank och vd Mikael König.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) hade då inlett en förundersökning om grovt bokföringsbrott och svindleri. Det kan som mest leda till sex års fängelse för de ansvariga cheferna.

Det upplevdes skakande att läsa de raderna om sig själv, har vd:n berättat. Fängelse. Trots att Finansinspektionen (FI) klargjort att det pågått grova regelbrott i banken, och trots att felen ledde till att banken likviderades, kändes fängelse sannolikt overkligt för flera av de indragna där och då. Och framför allt låg det långt bort i tiden.

Annons
X

Men för ett drygt år sedan meddelade åklagaren Martin Tidén vid EBM att han väcker åtal mot fem nyckelpersoner i HQ-härvan. I nästa vecka startar den historiska rättegången som många väntat på i snart sex års tid.

Men vi börjar med att backa bandet för att påminna om vad som egentligen hände den där sommaren 2010.

Det hade pågått under flera år. Vissa hade försökt slå larm. I centrum för problemen stod bankens tradingportfölj, där man handlade med aktier och optioner för egen räkning. Några år tidigare hade det börjat gå sämre och för att inte visa förlusterna för marknaden hade HQ Bank, enligt FI, övervärderat tradingportföljen.

Det innebär att det resultat som HQ informerade marknad och aktieägare om i själva verket var felaktigt. När FI:s utredare, sommaren 2010 började studera HQ:s tradingportfölj, var det flera tjänstemän som inte trodde sina ögon, har de återberättat. Kunde det verkligen stämma? Portföljen var då värderad till hisnande 750 miljoner kronor över strikt marknadspris.

Stockholmstingrätt och sal 34 där den stora HQ rättegången ska hållas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

FI inledde omgående ett ärende och utredde banken under en intensiv sommar. Under tiden hade chefskarusellen snurrat fort och HQ Banks vd byttes ut till den tidigare Öhmans-chefen Mikael Nachemson.

Fredagen den 27 augusti 2010 klockan 19.00 var han och Stefan Dahlbo, ordförande för banken, kallade på möte på FI:s huvudkontor på Brunnsgatan vid Stureplan. Det är under det mötet som FI:s generaldirektör Martin Andersson levererar meningen som ska förändra allt: ”Finansinspektionen har beslutat att återkalla HQ Banks samtliga tillstånd.”

Efter mötet försökte Nachemson genast få tag på grundarna och storägarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer, som befann sig på Karolinska Institutets 200-årsjubileum i Blå Hallen i stadshuset. Han knappade snabbt in ett sms: ”Kom till kontoret omedelbart. Katastrof.”

Dagen efter, på lördagen, nådde den omtumlande nyheten resten av Sverige. Då var det svårt för de flesta att förstå vidden av ett förlorat banktillstånd. Det hade aldrig hänt tidigare i svensk modern historia: att en bank blir av med sitt tillstånd och inte räddas av staten.

Moderbolaget HQ AB finns kvar i dag men bolagets enda verksamhet är att bedriva processer mot Qviberg och ett antal andra nyckelpersoner. Totalt är de stämda på 3 miljarder kronor, exklusive ränta. Skadeståndsmålet är, enligt Mårten Schultz, svensk professor i civilrätt och SvD:s juridiska expert, det största i svensk domstolshistoria.

Det närmast jämförbara exemplet är det så kallade Prosolvia-målet som uppgick till 2 miljarder kronor, inklusive ränta. Men skadeståndsmålet i HQ inväntar sannolikt resultat från det nu stundande brottmålet.

– Tanken är, antar jag, att om åklagaren vinner det här brottmålet breddar det vägen för de kärande som driver skadeståndsmålet, säger Mårten Schultz.

Med andra ord, om HQ-cheferna döms nu i brottmålet riskerar de inte bara hårt straff, i värsta fall fängelse, utan också en ökad risk att förlora i skadeståndsmålet.

Förutom brottmålet och skadeståndsmålet, väntar ytterliga två mål i den märkliga och unika processen: de så kallade vinstutdelningsmålen och Qvibergs stämning av staten.

Det inledande brottsmålet ser redan ut att bli speciellt på flera sätt. Några åtalade har själva begärt flera dagar för att redogöra för sina versioner.

Stockholmstingrätt och sal 34 där den stora HQ rättegången ska hållas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mats Qviberg har begärt två dagar, precis som KPMG-revsiorn Johan Dyrefors, men som i ett första skede hade begärt tre dagar. Något som får vissa inblandade att beskriva det som en ”amerikansk rättegång”.

– De har begärt flera dagar för att berätta om sig själva, man gör inte så. Grundregeln brukar vara att säga så lite som möjligt, säger en insatt person och menar att det kommer bli en offensiv rättegång där de åtalade planerar att med alla medel försöka köra över åklagaren.

Mårten Schultz håller med.

– Det är väldigt ovanligt att den åtalade begär flera dagar för att snacka, säger han.

Bortsett från Mats Qviberg framstår nog de flesta åtalade som doldisar för den breda massan. HQ:s tidigare vd och Waxholmsbon Mikael König försvann helt från Stureplansarenan efter HQ-kraschen. König har, enligt flera oberoende uppgifter till SvD Näringsliv, flytt Sverige och bosatt sig på medelhavsön Malta.

– Mikael König har vistats mycket på Malta under de senaste åren men kommer nu åter hem igen till rättegången, säger hans advokat Tomas Nilsson.

Stefan Dahlbo bor kvar i Stockholm och syns ibland i finanssammanhang. Han fick lämna sina olika engagemang efter bankhaveriet. Förra året lämnade han även sin post som ordförande för Tennisförbundet. Innan kraschen hade få koll på honom och ännu mindre visste man att han på pappret var ordförande i HQ Bank.

Huvudlinjen för Mats kommer bli att skylla på vd och ordförande för banken.

I media hette det, till och med i HQ:s egen kundtidning, att Mats Qviberg var ordförande för banken. Tills det sprack. Då skickades Stefan Dahlbo fram. Det kommer att bli en central del i Qvibergs försvar att lyfta fram att han bara var ordförande i börsnoterade HQ AB - som alltså till största del utgörs av HQ Bank.

– Huvudlinjen för Mats kommer bli att skylla på vd och ordförande för banken. Sedan kan han ha varit inne och ryat hur mycket som helst och de facto bestämt, men det kan man inte åka dit på, säger en person nära processerna.

Andra menar att det inte är lika solklart. Att han var ordförande för det börsnoterade moderbolaget kan spela en viktig roll.

Nu, snart sex år efter bankskandalen, närmar sig det som många väntat länge på: domen för bankdirektörerna och revisorn. Under en intensiv vår kommer det, inför öppen ridå, att hållas förhör med de inblandade från den 9 februari fram till 2 maj.

Förutom åtalade kommer medarbetare på tradingavdelningen och riskavdelningen höras i rätten. Aldrig, inte ens i svallvågorna av bankkrisen på 90-talet, har det väckts åtal mot företrädare för en svensk bank för så grova brott. Och följaktligen, har det aldrig hållits en rättegång av detta mått mot svenska bankmän. Nästa vecka startar den rättegång som, milt uttryckt, kan kallas århundradets finansrättegång.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Det är turbulens i HQ bank. Mats Qviberg på sitt kontor på investmentbolaget Öresund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4

Stockholmstingrätt och sal 34 där den stora HQ rättegången ska hållas.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 4

Stockholmstingrätt och sal 34 där den stora HQ rättegången ska hållas.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X