Annons
X
Annons
X

Ovanlig födelsedagsgåva till kungen

Kungen firades rejält på sin födelsedag på valborgsmässoafton.

Av TT
(uppdaterad)

Men en av presenterna han fick var av den ovanligare sorten - ett förslag till hur en republik ska kunna ersätta monarkin.

Kungahuset kämpar i motvind för tillfället. Enligt SOM-institutets årliga opinionsmätning har svenskarnas förtroende för kungahuset aldrig varit så lågt som nu.

Och när kung Carl Gustaf tog emot hyllningarna på borggården på sin 66-årsdag passade Republikanska föreningen på att komma med en lite annorlunda födelsedagspresent.

Annons
X

Föreningen har tillsatt en fristående utredning som lämnat förslag till hur en svensk republikansk författning skulle kunna se ut.

– Vi ville göra honom intresserad av vad som håller på att hända i samhället, säger föreningens ordförande Peter Althin.

Han säger att stödet för en svensk övergång till republik hela tiden ökar, till exempel ledde prinsessans Estelles födelse till att Republikanska föreningen fick 1 700 nya medlemmar.

– När sådana saker kommer upp på dagordningen så börjar medborgarna fundera om det är förenligt med en fördjupad modern demokrati, säger Peter Althin.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X