Annons

OdradekOutsiderns gåtfulla verk har fantastisk närvaro

”Odradek”, installationsvy på Malmö Konsthall. Utställningen har fått sitt namn efter en märklig  varelse med spolformad kropp från vilken trådliknande förgreningar sticker ut i novellen ”Husfaderns bekymmer” av Franz Kafka.
”Odradek”, installationsvy på Malmö Konsthall. Utställningen har fått sitt namn efter en märklig varelse med spolformad kropp från vilken trådliknande förgreningar sticker ut i novellen ”Husfaderns bekymmer” av Franz Kafka. Foto: Helene Toresdotter

En grupp totem-lika, hopsnörda energiknippen är huvudnumret i Malmö konsthalls nya utställning. Det är säregna textila skulpturer av Judith Scott, en konstnär som aldrig lärde sig tala, men vars verk nu visas på utställningar runt om i världen.

Under strecket
Publicerad

”Odradek”, installation på Malmö Konsthall. I förgrunden verk av Judith Scott.

Foto: Helene Toresdotter Bild 1 av 4

Laura Lamiel, ”Forclose”, 2017. Installationsvy på Malmö Konsthall

Foto: Helene Toresdotter Bild 2 av 4

Verk av Franz Erhard Walther, installationsvy på Malmö Konsthall.

Foto: Helene Toresdotter Bild 3 av 4

Henri Jacobs, ”Big waves”, 2017.

Foto: Henri Jacobs Bild 4 av 4

Amerikanskan Judith Scott (1943 – 2005) föddes med Downs syndrom och dövhet. Hon levde i mer än tre decennier på en institution för mentalt handikappade och lärde sig aldrig tala. När hennes tvillingsyster tog henne därifrån till ett innovativt konstcenter för handikappade i Kalifornien förlöstes hon som konstnär. Då var hon 44 år gammal. Till att börja med skapade hon teckningar i färg fyllda med cirklar och spiralformer. Ett antal av hennes första teckningar ingår i utställningen på Malmö Konsthall. Efter att ha fått upp ögonen för textila material arbetade hon på konstcentret så gott som dagligen under alla sina återstående år.

Hon skapade sina textila skulpturer genom att vira och knyta snören, garner och tygremsor kring saker hon hittade i sin närhet. Det blev ofta till ett virrvarr i så många lager att det ursprungliga objektet helt doldes. Judith Scott ägnade stor omsorg åt varje skulptur, som kunde ta henne flera veckor att färdigställa. Kompositionerna varierar och är genomtänkta. Vissa skulpturer är små och lätthanterliga. Andra kunde hon inte flytta utan hjälp. I en av de större som visas i Malmö har ett cykelhjul och en korg snotts fast vid en pinnstol med så många lager olikfärgade textila material att de ingående objekten har smält samman till en helhet.

Annons
Annons
Annons