Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Mr. Robot Oupphörligt spännande hackerthriller

Rami Malek i ”Mr Robot”. Premiär i SVT 1 på fredag.
Rami Malek i ”Mr Robot”. Premiär i SVT 1 på fredag. Foto: NBC Universal/USA Network

Mr. Robot

Genre
Drama
Medverkande
Rami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström, Christian Slater

Säsong 1 22.00, 18 september, SVT1

Betyg: 4 av 6

Hollywood och hackerskildringar har ett långt och komplicerat förhållande. Obefintliga kunskaper om hur datorsystem fungerar och en envis men förståelig vilja att visualisera datorns inre har gjort det nästan omöjligt att ta genren på allvar. ”Mr Robot” kan mycket väl komma att ändra på det: för en lekman framstår de olika – för de är många – hackerförevisningarna här som fullkomligt trovärdiga. Persongalleriet är mindre originellt: Elliot Alderson är en kroniskt deprimerad social fobiker som jobbar på datorsäkerhetsföretaget Allsafe. På nätterna använder han sin hackerexpertis till att avslöja barnpornografer och andra brottslingar. Men när E Corp, ett av världens största företag liksom Allsafes huvudkund, drabbas av en aggressiv nätattack värvas Elliot till hacktivistgruppen fsociety som på klassiskt Robin Hood-manér vill annullera befolkningens påtvingade skuldberg genom att krossa E Corp.

Mr Robot” är oupphörligt spännande, med ett fantastiskt driv i berättandet och utmärkt foto präglat av originella bildlösningar som går i eleganta nyanser av kyligt blått och varm sepia. Men seriens största behållning är kanske Rami Malek, som slog igenom i HBO:s krigsepos ”The Pacific”, och vars stora, uttrycksfulla ögon är omöjliga att värja sig mot. Även svenske Martin Wallström övertygar som karriärlysten företagslakej med ett komplicerat förhållande till makt.

Trots att det finns mycket som talar emot ”Mr Robot” är det svårt att slita sig – serien fungerar ypperligt för sträcktittning. Men Elliots berättarröst balanserar nästan hela tiden på gränsen till det parodiskt klyschiga och mynnar ofta ut i en enformig och luddig kritik av storföretag. Då serien är så pass anspråksfull i vissa avseenden hade jag önskat mig en mindre lillgammal ton i vad som nu framstår som övertydlig, väl innehållslös samhällskritik. Och visst går det att urskilja en stor och viktig vändning långt i förväg på grund av den ibland övertydliga tonen. Det hindrar inte ”Mr Robot” från att vara mycket underhållande – och förvånansvärt mörk – tv, trots att serien är långt ifrån så smart som den själv tycks tro.

Annons
X
Annons
Annons
X

Rami Malek i ”Mr Robot”. Premiär i SVT 1 på fredag.

Foto: NBC Universal/USA Network Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X