Otydliga order bakom Ringhals-stoppet

Att kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 stått stilla sedan förra våren har ägaren Vattenfall skyllt på en kvarglömd dammsugare, och att det var den ”mänskliga faktorn” som utlöste branden. Men ikväll slår tv-programmet Uppdrag Granskning fast att problemen på Ringhals är mycket större än så.

Under strecket
Publicerad
Annons

Natten till den 11 maj förra året börjar temperaturen inne i kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 att höjas. Det är strax före midnatt när instrumenten i kontrollrummet börjar ge utslag. Vad som händer inne i reaktorn kan man inte se, det pågår ett så kallat tryckprov inne i kammaren, och både kameror och brandlarm är urkopplade. Vid den här tidpunkten har reaktorn redan varit ur funktion i en månad, och tryckprovet är till för att säkerställa att inget radioaktivt material kan läcka ut när man väl kör igång verksamheten igen.

Men det blir inte så. När inspektörerna väl kommer in i reaktorn får de en chock. Det är stora mängder sot överallt, och den brand som ska visa sig ha börjat i en kvarglömd vattendammsugare har spridit sig. En aluminiumstege har smält ihop och det plexiglas som omringar bassängen har spruckit av hettan. Utåt heter det att en ”mindre brand” har ägt rum, men att den var ofarlig och att inget radioaktivt material har läckt ut. Det hela orsakades av dammsugaren, som någon av de anställda hade glömt att ta bort. Felet beror enligt Ringhals på den mänskliga faktorn och en enskild medarbetares slarv.

Annons
Annons
Annons