Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Paulina Neuding: Otryggheten kan inte skrattas bort

Det har varit muntra veckor i tyckarbranschen.

Samma dag som
Expressen publicerade filmen där Erik Almqvist och Kent Ekeroth beväpnar sig med järnrör, spreds en bild genom sociala medier som ställer SD:s järnrör mot MP:s språkrör. Och
DN:s ledarsida hörde till dem som konstaterade att avslöjandet sammanföll med Zlatans mål mot England: “Och detta samtidigt som Zlatan – en ’babbe’ i Erik Almqvists tankevärld – inviger Friends arena genom att göra fyra mål mot England. Vissa veckor är särdeles bra veckor för Sverige.”

Fastnar inte skrattet i halsen?

Annons
X

Dagarna innan SD-filmen släpptes, och ordet “babbe” tog plats i det allmänna medvetandet, gjorde SD ytterligare en toppnotering hos United Minds. Tredje största parti, tvåsiffrigt väljarstöd. Större än Miljöpartiet.

I senaste mätningen från DN/Novus ökar stödet för SD efter affären. SD är fjärde störst, och ligger därmed bättre till i opinionen än Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Sätt det i perspektiv för ett ögonblick: Sverige har haft statsministrar från Folkpartiet och Centern. Nu är SD större, även efter att väljarna fått se filmen med järnrören.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur är det möjligt?

  Markus Uvell, idag chef på Timbro, granskade SD:s sympatisörer i boken
  Folkhemspopulismen som kom ut strax före valet 2010. Slutsatserna står sig. De opinionsundersökningar Uvell hade låtit göra visade att människor generellt inte sympatiserar med SD
  på grund av närheten till högerextremism, brottslighet och “skit i den lilla horan”.

  Man söker sig till SD
  trots allt detta.

  Janne Josefssons
  Uppdrag granskning från Malmö i våras gav en skrämmande illustration av hur drivkrafterna kan se ut. Under en intervju med kommunalrådet Ilmar Reepalu i Seved blev SVT genast angripna av några unga män som menade att detta var deras område. I Almgården vid Rosengård mötte Janne Josefsson en kvinna och hennes dotter – som berättade att de röstar på SD som ett sätt att freda sig mot den sortens otrygghet som just mött Josefsson i Seved.

  Hade dessa två kvinnor inte hört talas om Zlatan?

  Snarare är väl Zlatan inte ett svar på frågan, lika lite som SD är det.

  Ny statistik som SCB publicerade i veckan visar en fördubbling av boendesegregationen de senaste 20 åren, och Almgården hör till de områden i Sverige där segregation går hand i hand med fattigdom och utsatthet. För de två kvinnor som intervjuades av Josefsson är detta en konkret erfarenhet: Förut kunde man låta barnen stanna ute hur länge som helst, nu vågar man knappt gå ut med hunden. Och de är inte ensamma om att rösta på SD – partiet fick 35 procent av väljarstödet i deras område 2010.

  Här finns alltså en växande grupp svenskar som ser SD som lösningen på otrygghet och utsatthet. Dessa människor har fel när de sätter sin tilltro till SD. Men själva otryggheten och utsattheten finns det skäl att vara mycket ödmjuk inför. Risken är annars att vi skickar dem rakt i famnen på det parti som gjorde Kent Ekeroth till rättspolitisk talesman.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X