Annons

Otryggheten har ett pris

DEBATT. Teatern är en av Sveriges mest otrygga arbetsplatser efter åratal av besparingar. Det är den viktigaste orsaken till den stora mängden sextrakasserier inom teatern som avslöjades i måndags, skriver Olle Wästberg.

Under strecket
Publicerad

Nästan hälften av alla kvinnliga skådespelare har blivit utsatta för kränkande behandling, sextrakasserier. Var tionde har varit med om att chefer ställt krav på sex för rollbesättning. Jesper Lindaus undersökning åt Ekoredaktionen ställer frågan varför detta inte släpats ut i offentligheten tidigare. Varför tycks så få ha slagit larm? En del av förklaringen finns i svaren som redovisades i radion: de utsatta vill inte verka kontroversiella och ”krångliga”.

Men det finns ett annat samband. Årtionden av osthyvling av resurser till teatern har skapat några av Sveriges mest otrygga arbetsplatser. Antalet fast anställda skådespelare minskar år för år. De allra flesta är frilansare, anställda för en enda uppsättning. De stora institutionerna har anställningsstopp. Nästan inga unga har fast jobb. Makten hos regissörer och chefer att välja bland frilansarna är absolut.

Annons
Annons
Annons