Annons

Otrygghet kan avskräcka från att starta företag

Att riskera tid och pengar som egen företagare hör till. Däremot är det rent oanständigt att man helt kan kastas ut från den sociala trygghet man under lång tid finansierat genom sociala avgifter med tidigare arbete. Det skriver Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist tillsammans med Petra Liuski, företagare i Umeå, med egna erfarenheter kring hur regelverket kan slå.

Under strecket
Publicerad

De senaste åren har flera reformer genomförts för att underlätta för egenföretagare att starta aktiebolag till exempel genom halverat krav på aktiekapital och slopad revisionsplikt. Det är bra, därför att det är en bra bolagsform som underlättar och tydliggör företagandet. Men insatserna blir verkningslösa när företagare som vågar ta steget bestraffas. Vårt gemensamma socialförsäkringssystem utgår från en anställningsnorm som innebär att även om vi betalat skatt så har vi inte likvärdiga rättigheter i trygghetssystemen.

Petra Liuski som jag skriver den här artikeln tillsammans med är en av alla företagare som bestraffats för sitt mod. Hon upptäckte att hon var gravid, precis då hon gått från enskild firma till att starta aktiebolag. För henne grusades snart glädjen över att bli förälder, då hon blev sjukskriven för graviditetsbesvär och fick veta att hennes sjukpenninggrundande inkomst sattes till noll, bara därför att hon bildat gjort det alla uppmuntrat henne att göra. Istället för förväntan inför det kommande barnet så präglas nu vardagen av ekonomisk otrygghet i väntan på Försäkringskassans omprövningsbesked.

Annons
Annons
Annons