Annons

Otrygga anställningar gör unga arbetslösa

Det är bruket av visstidsanställningar som skapar otryggheten för ungdomarna, inte turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las, skriver LO:s avtalssekreterare Per Bardh och ungdomssekreterare Sandra Viktor.

Under strecket
Publicerad

Den grundläggande orsaken till ungdomars otrygga situation på arbetsmarknaden hör ihop med de anställningsformer som framför allt erbjuds ungdomar. 45 procent av alla mellan 20 och 24 år har i dag en visstidsanställning. Det är bruket av visstidsanställningar som skapar otryggheten för ungdomarna, inte turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las.

Arbetsgivarna menar ofta att lagen om anställningsskydd tvingar dem att göra sig av med de unga och begåvade och behålla den seniora delen av arbetsstyrkan. Då ska det påpekas att arbetsgivarna har möjlighet att göra avsteg från turordningsreglerna om dessa avsteg förhandlas med facket. Som facklig organisation har vi inget emot avsteg. Det viktiga är att avstegen ska vara rimliga och förhandlas med facket. På så sätt tar också den fackliga organisationen ansvar för företaget när det varslas personal.

Annons
Annons
Annons