Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Jan Blomgren: Otrohetsaffär fällde rysk minister

Det började med att den ryske försvarsministern blev upptäckt i tofflor och badrock i älskarinnans lägenhet och sedan har avskedanden avlöst varandra. Nu har president Vladimir Putin stuvat om i hela den ryska försvarsledningen.

En utomäktenskaplig kärleksaffär blev slutet för Rysslands tidigare försvarsminister Anatolij Serdjukov (till höger) som i tv fick sparken av president Vladimir Putin.
En utomäktenskaplig kärleksaffär blev slutet för Rysslands tidigare försvarsminister Anatolij Serdjukov (till höger) som i tv fick sparken av president Vladimir Putin. Foto: AP PHOTO

Korruption är en sak i dagens Ryssland, att hamna i onåd hos sin svärfar som är en av Vladimir Putins närmaste vänner är något helt annat. Det har Rysslands tidigare försvarsminister Anatolij Serdjukov fått erfara.

Serdjukov var länge en av president Vladimir Putins favoriter. Från att ha varit en framgångsrik möbelhandlare avancerade han till chef för skattemyndigheten och sedan överraskande till ny försvarsminister i februari 2007. Utan mer militär erfarenhet än två års allmän värnplikt i sovjetarmén 1984–85 möttes Serdjukov med stor misstro från ett stort antal ryska generaler.

Missnöjet ökade, och många knivar har slipats för att sättas i Serdjukovs rygg, efter att moderniseringen av försvaret inleddes. Reformprogrammet ska förvandla den ryska armén från stora enheter (divisioner med 10 000 värnpliktiga soldater) till mindre flexibla förband (brigader med 2 000–3 000 yrkessoldater) och det innebär stora minskningar i officerskåren. 355 000 officerare 2008 ska bli 220 000 2016, en minskning med 135 000 på åtta år.

Annons
X

Serdjukov ställde också krav på fysiska tester för alla officerare och han visade sitt missnöje med den ryska försvarsindustrin genom att köpa avancerade amfibiefartyg från Frankrike, israeliska förarlösa plan (drönare) och italienska pansarfordon.

Tiotusentals officerare har redan försvunnit, än fler känner sig hotade och därför är det naturligt att Serdjukov skaffat sig många ovänner. Men officiellt var det korruption som fällde den 50-årige Serdjukov. Den nya ryska Undersökningskommittén (som fått allt större makt) anklagade försvarsministern för inblandning i försäljning av byggnader till privatpersoner för så stora underpriser att staten förlorat över 1 miljard kronor.

Anatolij Serdjukovs största misstag var dock att han kom på kant med sin svärfar, Viktor Zubkov. Denne är styrelseordförande i Rysslands största företag, Gazprom, har tidigare varit premiärminister och är en av Putins nära vänner. Serdjukovs giftermål med Zubkovs dotter Tatiana anses ha bidragit till den snabba marschen till den ryska makteliten.

Äktenskapet har dock knakat i fogarna och när Undersökningskommittén för en dryg vecka sedan klockan sex på morgonen gjorde husrannsakan hos en av Serdjukovs underställda chefer, Jevgenija Vasiljeva, briserade bomben. Det var nämligen försvarsministern, enligt uppgift i badrock och tofflor, som öppnade dörren till älskarinnans lägenhet.

Där lär smycken och kontanter till ett värde ”över 60 miljoner kronor” ha beslagtagits. Enligt utredarna sade Jevgenija Vasiljeva i förhören att ”en del av värdeföremålen var presenter från Serdjukov”.

Vladimir Putin har tidigare alltid försvarat korruptionsanklagade ministrar och varit mycket lojal mot ”de sina”. Putin har också många gånger prisat Serdjukov för effektiva reformer. Men med ett konstant tryck från militärlobbyn och nu också sannolika krav från Viktor Zubkov ansåg sig inte Putin ha något val. I direktsända tv-nyheter fick Serdjukov sparken.

Sergej Sjogu – en mångårig nära Putinvän och för bara ett halvår sedan utnämnd till guvernör i Moskvaregionen – fick hastigt hoppa in som ny försvarsminister. Efter Serdjukovs fall försvann också många vice försvarsministrar och inte minst chefen för Generalstaben Nikolaj Makarov, som ersattes av den från Tjetjenienkriget kände general Valerij Gerasimov.

Märta Carlsson, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, har medverkat i en studie om den ryska försvarsmakten och hon konstaterar:

– Anatolij Serdjukov fick en svår uppgift av Putin att genomföra en modernisering och ombeväpning av de väpnade styrkorna och han har uppnått vissa resultat. Serdjukov har gått hårt fram, men de väpnade styrkorna var i stort behov av reformering. Det fanns en konservativ falang inom generalstaben som motsatte sig reformer, men dessa har fått gå och det har pågått sedan Serdjukov blev försvarsminister, säger Märta Carlsson.

När det gäller Serdjukovs beslut att importera ny materiel från utlandet bekräftar Märta Carlsson att det funnits en diskrepans mellan honom och försvarsindustrin när det gäller både priser och kvalitet.

– Anledningen till utländska inköp var att Ryssland inte hade den här materielen och dessutom tjänade det som signal till den egna försvarsindustrin att det finns utländska alternativ, säger Märta Carlsson.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

En utomäktenskaplig kärleksaffär blev slutet för Rysslands tidigare försvarsminister Anatolij Serdjukov (till höger) som i tv fick sparken av president Vladimir Putin.

Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X