Annons
X
Annons
X

Otrendigt vara naken i bastun

BADKLÄDD. På offentliga bad speglas dagens komplicerade förhållande till nakenhet. Malmö fritidsnämnd säger ja till topless, men enskilda bad får säga nej. Som Kockumsbadet. På andra bad syns kalsongkillar och kvinnor i ”burkini”. Samtidigt kan helnakna badgäster i duschrummet kasta ilskna blickar på lortgrisarna som duschar med baddräkten på.

– Om vår personal säger till badgäster att de ska vara nakna i bastun eller att de ska ha behå när de är i bassängen är risken stor att bli bemött med tillmälen och rena hot. Därför avstår vi hellre, säger Niklas Pettersson, enhetschef vid Forsgrenska badet i Stockholm.
– Om vår personal säger till badgäster att de ska vara nakna i bastun eller att de ska ha behå när de är i bassängen är risken stor att bli bemött med tillmälen och rena hot. Därför avstår vi hellre, säger Niklas Pettersson, enhetschef vid Forsgrenska badet i Stockholm. Foto: CASPER HEDBERG

Nakenchock – alla artiklar

Niklas Pettersson, 31, är enhetschef och förste badmästare vid Forsgrenska badet på Medborgarplatsen i Stockholm. Han har jobbat på badhus i tio år och har sett hur kroppsfixering och synen på nakenhet har förändrats.

– Uppluckringen av de gamla normerna började nog på nittiotalet i samband med att bemanningen minskade på simhallarna. Förr fanns det badtanter som såg till att man tvagade sig – naken – och det fanns badvakter vid bassängkanten, säger han.

Niklas har också jobbat många somrar på utomhusbadet i Nälsta i västra Stockholm och har sett det mesta i nakenväg, liksom ­ytterligheterna åt andra hållet – att unga killar behåller kalsongerna på under badbyxorna.

Annons
X

– Det har blivit mode att visa att man har exklusiva märkeskalsonger, som en statusmarkör, ­säger Niklas Pettersson, som inte är speciellt upprörd och som tycker att varje badande själv måste använda sitt sunda förnuft.

– För man vet ju inte hur länge sedan det var som kalsongerna tvättades och det är klart att ingen vill ha bajsbakterier i badvattnet. Lite äckligt är det allt, men absolut inte farligt.

Enligt Niklas Pettersson klarar dagens moderna reningsanläggningar den eventuellt ökade bakteriehalten utan problem och att badvattnet blir hälsovådligt till följd av badgästernas snusk anser han är rent påhitt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Förr badade ­eller duschade folk en gång i veckan. De flesta duschar numera varje dag och är därmed rena redan när de kommer till simhallen. Likaså byter vi underkläder oftare. Ändå borde det vara självklart att man duschar innan man hoppar i bassängen.

  Det fanns en tid då alla hade samma uppfattning om hur man beter sig i en simhall. Vi klädde av oss redan i omklädningsrummet, tågade till tvättrummet och tvättade oss omsorgsfullt, obekymrade om vår nakenhet. Det var ju bara vårt eget kön som kunde se oss.

  Alltså bredde vi ogenerat ut oss helnakna på bastulavarna och ingen tänkte på om grannen hade små eller stora bröst, eller celluliter eller inte.

  Annat är det i dag. En vanlig lördag är det trängsel i omklädningsrummet för damer på Forsgrenska badet i Stockholm. Vid skåpen står några unga kvinnor och tar av sig jeans och t-shirt, sveper in sig i badlakan och ålar sig sedan ur trosor och bh. På med baddräkten, fortfarande dolda under handduken. In i duschen, med baddräkten på.

  Samtidigt, i förorten Husby med stor muslimsk befolkning, skyltar Husbybadet med heltäckande baddräkt, en så kallad burkini, med både huvud, bål, ben och armar täckta. I duscharna ser jag flickor som duschar med både topp och cykelbyxor ner till knäna.

  I grannduscharna står nakna medelålders damer och himlar menande. ”Så otroligt snuskigt”, säger blickarna. Det blir inte bättre gemenskap när de nakna och de påklädda några minuter senare möts i bastun.

  Det är samma sak på herravdelningen, får jag veta. Unga män duschar gärna med badbyxorna på och i bastun placerar de handduken strategiskt draperad över snoppen.

  I dag råder i Stockholm en ganska stor frihet att bada hur man vill, så länge man inte är helnaken i bassänger. Där styr den sexuella laddning som könsorganen har.

  Däremot är kvinnobröst inte längre självklart kroppsdelar med sexuell laddning.

  Nätverket Bara Bröst bildades som sympatiyttring sedan några behålösa Uppsalakvinnor blev bortkörda från bassängen i Fyrishovsbadet i Uppsala för några år sedan. Hösten 2007 anmälde de bland annat Kockumsbadet i Malmö till JämO för att de hade stoppats när de simmade toppless.

  I Stockholm är reglerna flytande för hur man ska definiera ”badkläder”, men i Malmö ­bestämde fritidsnämnden så sent som i onsdags i förra veckan att kvinnliga badare kan få slippa överdel på baddräkten. Samtidigt får varje enskilt bad ha egna trivselregler, och Kockumsbadet gjorde redan dagen därpå klart att man tänkte hålla fast vid sitt topplessförbud.

  Niklas Pettersson säger att det är ovanligt att personalen tar strid med badgästerna.

  – I dag har vi en kultur där ­individens frihet står högt i kurs. Det är känsligt att försöka insk­ränka den friheten. Om vår personal säger till badgäster att de ska vara nakna i bastun eller att de ska ha behå när de är i bassängen är risken stor att bli bemött med tillmälen och rena hot. Därför avstår vi hellre.

  Den svenska bastukulturen skiljer sig en hel del från exempelvis Tysklands. Där är det badgästerna själva som håller efter varandra så att reglerna följs, och ve den som inte är naken och har handduken på rätt ställe, nämligen under rumpan och under fötterna. Någon blygsel är det inte fråga om, och där är ändå många bad tvåkönade med både män och kvinnor i bastun.

  – Vi var ett gäng badmästare från Stockholm på studiebesök i Tyskland och där blev vi åthutade i bastun, trots att vi satt på våra badhanddukar. Vi skulle låta handduken falla ner så att vi kunde ha fötterna på den, men det hade vi missat, berättar Niklas Pettersson.

  Den svenska gruppen bestod för övrigt av både manliga och kvinnliga arbetskamrater. De ville absolut inte ta seden dit de kom utan löste nakenfrågan så att killarna och tjejerna gick på olika badinrättningar.

  Men varför skyler vi oss då ängsligt i bastu och dusch, där det borde vara naturligt och framför allt praktiskt att vara naken?

  Badmästare Pettersson tror att de nya vanorna uppstått ur två fenomen. Det ena är den enorma kroppsfixeringen, där medierna fokuserar på den perfekta kroppen och allt retuscheras till perfektion i bildprogrammen. Ju mer kroppsfokusering, desto mer värnar vi vår integritet.

  – Vi har blivit mycket mer medvetna om våra egna skavanker och skäms för dem. Vi vill inte att andra ska jämföra vår kropp med idealen som hela ­tiden skriks ut från storbildstavlorna, ­säger Niklas Pettersson, som själv brukar ha en handduk om höfterna i bastun.

  Den andra anledningen till trenden att skyla sig är den tilltagande sexualiseringen av nakenhet, gissar Niklas Pettersson.

  Marianne Hühne von Seth

  Annons
  Annons
  X

  – Om vår personal säger till badgäster att de ska vara nakna i bastun eller att de ska ha behå när de är i bassängen är risken stor att bli bemött med tillmälen och rena hot. Därför avstår vi hellre, säger Niklas Pettersson, enhetschef vid Forsgrenska badet i Stockholm.

  Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X