Annons

Otippad proteinkälla – tre gånger mer energi än kött

Vilka är de fem bästa proteinkällorna för klimatet och kroppen? Anna Richert, expert på matfrågor vid Världsnaturfonden, WWF ger sina fem bästa tips.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jurek Holzer, Staffan Löwstedt och TT Bild 1 av 1
Foto: Jurek Holzer, Staffan Löwstedt och TT

Bönor och andra baljväxter ligger absolut i topp när det gäller klimatsmarta, hälsosamma proteinkällor. De är näringsrika, fiberrika och proteintäta. Om man kokar dem hemma eller om man köper färdigtillredda på tetra spelar mindre roll, så länge det blir av. Även processade produkter som är framtagna av bönor är bra, trots att de är något mer klimatpåverkande. Alla steg vi kan ta för att få in mer baljväxter i kosten är positiva. Dessutom får de människor att få upp ögonen för bönor.

Annons
Annons
Annons