Annons
X
Annons
X

Osynlig i rampljuset

Ludvig Strigeus är upphovsman till några av världens mest uppskattade datorprogram och allmänt känd som det tekniska geniet bakom Spotify. Men han trivs inte i rampljuset utan föredrar att vara den som sköter spakarna bakom ridån. Nu har han fått Tenzingpriset för sina insatser.

När tidningen Filter skrev ett reportage om Ludvig Strigeus valde de rubriken ”den osynlige”. Man behöver inte titta särskilt länge på hans meritförteckning för att förstå att det är en passande rubrik.

För trots att han skapat Bittorrent-klienten µTorrent som används av omkring 100 miljoner människor och är den som ligger bakom mycket av tekniken bakom Spotfiy så är det få som vet vem han är.

Bland alla fantaster av klassiska datorspel är han välkänd för sina välgärningar. Tack vare spel- motorn ScummVM går det att avnjuta klassiska peka-och-klicka-rollspel som Day of the Tentacle och Monkey Island även på moderna datorer – och genom projektet OpenTTD har han varit drivande i att porta Transport Tycoon Deluxe till så gott som alla upptänkliga plattformar. Bland dem som följde dessa projekt på internetforum går Ludvig Strigeus under namnet King of Code.

Annons
X

På många sätt är Ludvig Strigeus faktiskt så nära man kommer den romantiserade bilden av programmeringsvirtuosen i det verkliga livet. Han började programmera som väldigt ung på familjens Vic-20 och släppte sina egna spel som tonåring.

I en intervju beskriver han studietiden som bekväm, med gott om tid över till andra projekt.

Han tog examen från Chalmers som en av de bästa i sin klass och fick fast jobb efter bara en månad när han skulle göra sitt exjobb.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under en helg skrev han grunden till µTorrent, världens snabbaste och minsta Torrent-klient, som snabbt även blev världens mest populära.

  Det var också genom µTorrent som Daniel Ek och Mattias Lorentzon upptäckte Ludvig Strigeus. Duon bakom Spotify köpte programmet och gav honom jobb och en andel av företaget.

  När Spotify själva beskriver sina fördelar jämfört med konkurrenterna så dyker programmets snabbhet och unika tekniska lösning alltid upp väldigt fort.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X