Annons

Peter Adler:Ostyrig tunga krigshjältens största fiende

GENERAL PATTON. Han besegrade tyskarna i fält men föll offer för sin bristande impulskontroll och sina kontroversiella uttalanden. George S Pattons öde liknar fallet Stanley McChrystal, befälhavaren i Afghanistan som nyligen avskedades av president Barack Obama.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan beslutade president Barack Obama att avskeda befälhavaren för de amerikanska trupperna i Afghanistan, general Stanley McChrystal. Orsaken var dennes hårda och hånfulla offentliga kritik av presidenten och några av hans nära medarbetare. Händelsen kastar ljus över en inbyggd säkringsmekanism i den amerikanska grundlagen. USA:s högsta militära befälhavare är landets president. Beslutet att starta krig kan endast fattas av kongressen. Konstitutionen markerar på detta sätt det civila samhällets kontroll över krigsmakten. Det är därför logiskt att frispråkighet hos höga amerikanska militärer i några fall har fått dramatiska följder. General George S Pattons livsöde ger en tydlig illustration av hur denna säkringsmekanism fungerar.

Patton utgör ett av flera exempel på hur oöverlagt handlande eller olämpliga uttalanden från en hög amerikansk militär har lett till konflikt med den politiska makten. En av Abraham Lincolns generaler under det amerikanska inbördeskriget – George McClellan – var öppet kritisk till presidenten och behandlade honom dessutom nedlåtande när de möttes. McClellan hade emellertid till skillnad från Patton påtagliga brister som befälhavare, och beslutet att skilja honom från hans befäl över den strategiskt viktiga Potomac Army var troligen inget som Lincoln behövde våndas över. McClellan var lätt att ersätta.

Annons
Annons
Annons