Annons

Per Högselius:Östtyskland i fronten för moderna ideal

Bilden av dagens östra Tyskland som ett gigantiskt problem för Förbundsrepubliken behöver omtolkas. Sociologen Wolfgang Engler vill i stället se det forna Östtyskland som pionjär för ett samhälle där minskad tillväxt och arbetslöshet bejakas.

Under strecket
Publicerad

Vart är Tyskland på väg i det tjugoförsta århundradet? Kolossen i dagens Europa, där det återförenade landet ligger på tvärs rakt över den tidigare järnridån, brukar kunna åstadkomma det märkligaste, att döma av dess moderna historia: på 1700- och 1800-talen frambringade man som bekant allt från preussisk militarism till de mest förbluffande kulturpersonligheter, och under decennierna kring sekelskiftet tog man sig för att växa upp till världens mest avancerade vetenskaps- och industrination. Efter Hitlerrikets apokalyps trädde landet i dagen igen som två diametralt motsatta statsbildningar, där Östtyskland utvecklades till socialistisk diktatur medan ett hårt amerikaniserat Västtyskland förbluffade världen genom sitt Wirtschaftswunder. Och 1990 förenades dessa båda stater på ett inte mindre förbluffande sätt, vilket radikalt och på mycket kort tid kom att förändra framtidsutsikterna i vår del av världen.

I dag är dock pessimismen utbredd i både öst och väst av detta återförenade Tyskland, framtiden höljd i både dimma och mörker. I den fallna murens stad, Berlin, frodas visserligen en underfundig kultur, och även München har utpekats som en dynamisk och ”hemlig” tysk metropol. Men de stora visionernas tid tycks förbi i dagens tyska samhälle, och det av många efterlängtade regeringsskiftet 1998 och it-boomens hopp om en ”ny ekonomi”, framstår för många i dag som något av en sista suck i ett land som plågas av sin egen trötthet, stelhet och fantasilöshet.

Annons
Annons
Annons