Annons

Östtyskland brakar ihop – och byggs upp med västmiljarder

En man slår med slägga mot Berlinmuren, efter att gränsbarriären mellan öst och väst har upplösts efter 28 års tid.
En man slår med slägga mot Berlinmuren, efter att gränsbarriären mellan öst och väst har upplösts efter 28 års tid. Foto: John Gaps III/AP

Hösten 1990 återförenas Tyskland och den östtyska planekonomin kastas ut i mördande konkurrens. Mer än tre fjärdedelar av de anställda förlorar sina jobb. Ett stödprogram på flera tusen miljarder kronor dras igång – men än i dag halkar östra Tyskland efter.

I SvD Näringslivs historiska serie 100 år av ekonomiska kriser skriver vi om krisen efter Berlinmurens fall.

Under strecket
Publicerad

Östtyska gränsvakter vid Berlinmuren, där ett betongsegment bärs bort av demonstranter.

Foto: Lionel Cironneau Bild 1 av 5

Folksamling framför Berlinmuren i Västberlin, Västtyskland, 14:e november 1989, med östtyska gränsvakter ståendes på muren framför Brandenburger Tor i samband med murens fall. 

Foto: Peter DiedrichBild 2 av 5

En vägskult i Ullitz, Tyskland, visar hur gränsen mellan väst och öst en gång såg ut.

Foto: Mary EvansBild 3 av 5
Foto: Roberto PfeilBild 4 av 5

Svenska Dagbladet 11 november 1989: muren faller.

Foto: SvDBild 5 av 5

Den 12 september 1988, bara ett drygt år före murens fall, överlämnar chefen för det folkägda så kallade industrikombinatet Zeiss Jena, Wolfgang Biermann, ett 1-megabitchips till DDR-ledaren Erich Honecker. Det är på industrimässan i Leipzig och han är sprickfärdig av stolthet.

Världen ska veta att det kommunistiska DDR, enligt de östtyska ledarna världens tionde största industrination, går i spetsen för den teknologiska utvecklingen. I själva verket kommer satsningen på mikroelektronik på tok för sent. På världsmarknaden är det ingen som intresserar sig för de östtyska chipsen, inte ens i de kommunistiska broderländerna.

Annons
Annons
Annons