Annons
X
Annons
X

Östros utspel om Juholt förvånar

Flera bedömare är förvånade över att Thomas Östros, tidigare socialdemokratisk minister, inte uttalade sitt stöd för S-partiledaren Håkan Juholt i söndagskvällens Agenda i SVT. När Östros fick frågan om han stödde Juholt ville han inte svara, utan sade att han har förtroende för partiets verkställande utskott.

Av SvD, TT
Thomas Östros och Håkan Juholt
Thomas Östros och Håkan Juholt Foto: MONTAGE SCANPIX

Tidigare socialdemokratiska ministern Thomas Östros deltog under söndagskvällen i Agenda i SVT för att diskutera krisen inom Socialdemokraterna. Orden som fick flera bedömare att höja på ögonbrynen var Thomas Östros vägran att svara på Camilla Kvartofts fråga: ”Har du förtroende för Håkan Juholt?”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att Östros uttalanden inte tyder på något större förtroende, men menar att det är svårt att veta om han agerar själv eller om han har fler med sig.

– Hur man än ser på det förmådde han inte ta orden ”jag har förtroende för Juholt” i sin mun, säger Hinnfors.

Annons
X

Bland andra Christer Isaksson, författare och S-kännare, har uttryckt sin förvåning till TT:

– Socialdemokraterna brukar ju utåt sett alltid uttala stöd för sittande ledning, säger han.

Thomas Östros fick också frågor om ett av Juholts utspel som handlade om att skatteutjämning mellan pensionärer och löntagare skulle vara möjlig inom ett år. Östros, som tidigare var ekonomisk-politisk talesperson, svarade då att Juholt inte kan ha menat vad han sade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var ju att ta Juholt och nuvarande ledning i örat, säger Christer Isaksson.

  Thomas Östros anser att S borde fokusera på några få starka förslag och visa att partiet är regeringsdugligt. Men i stället har det varit som en ”popcornmaskin där förslagen flyger åt olika håll utan struktur”, sade Östros i intervjun.

  – Det är i förvirringen kring sakpolitiken som det stora problemet för Socialdemokraterna ligger. Det går nästan inte att lägga ett enda förslag utan att det blir mothugg från ledande personer inom partiet. Partiet famlar kring sin färdriktning, säger Jonas Hinnfors.

  LÄS MER:
  Så undvek Östros frågan om förtroendet för Juholt

  LÄS MER:
  S-toppar undvikar förtroendefrågan

  Intervjun ord för ord

  Många socialdemokrater är ju också bekymrade över hur kritiken mot partiledningen vädrats så här öppet i medierna, vad säger du om det?

  – Jag tror att man nu ska ägna sig åt att utveckla politiken. Jag tror att det är väldigt olyckligt när vi har haft den här veckade sms-diskussionen till exempel, det är skadligt för partiet. En del börjar säga att det är en höger-vänster-strid i partiet. Det är livsfarligt. Det är så att vi alla är goda socialdemokrater, här finns inga falangstrider, utan det handlar om att utveckla stark politik som människor tycker är respektingivande.

  Har du förtroende för Håkan Juholt?

  – Jag har ju väldigt starkt förtroende för dom ledamöter i VU som satt under en hel dag och resonerade om de här frågorna under en hel dag tillsammans med Håkan Juholt och de beslut som de fattar har jag förtroende för.

  Det var inte svar på min fråga, om du har förtroende för Håkan Juholt?

  – Jag sitter ju inte i den positionen att jag ska bedöma detta, när VU gör ett så viktigt beslut då känns det tryggt för mig. Då kan jag lita på att de har gjort det genomtänkt.

  – Här finns inga falangstrider utan det handlar om att utveckla stark politik.

  Stockholm TT - SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Thomas Östros och Håkan Juholt

  Foto: MONTAGE SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X