Annons

Östros svarar på kritiken

Thomas Östros säger att han tillsammans med andra har ett stort ansvar för det socialdemokratiska valnederlaget. Men det viktigaste är inte att peka ut personer.

Under strecket
Publicerad

Thomas Östros och Morgan Johansson

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1

Thomas Östros och Morgan Johansson

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Thomas Östros och Morgan Johansson
Thomas Östros och Morgan Johansson Foto: SCANPIX

Thomas Östros svarar nu på partikollegan Morgan Johanssons kritik. Han går dock inte i direkt konfrontation med Johansson. Istället säger han:

– Visst har jag ett stort ansvar för partiets politik, tillsammans med andra. Det är ju alldeles självklart.

Vad tycker du om att han tycker om att han pekar ut dig som syndabock?

– Jag tror inte att det är det viktigaste i det här skedet. Det viktigaste är att diskutera politikens innehåll. Jag vill ta täten i reformeringen av socialdemokratisk politik. Det finns många viktiga och angelägna arbetsuppgifter där, svarar Östros och tillägger:

– Morgan Johansson har ju varit med i alla beslutande fora som har tagit ställning till vår politik. Jag tror att vi har en gemensam uppgift, jag och Morgan, att reformera politiken. Men då är det inte en framkomlig väg att önska mer av reformer och mindre av finansiering.

Thomas Östros är själv kritisk till samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Samarbetet har skadat socialdemokratin. Bilden av socialdemokratin blev en annan än den som vi hade velat se. Det var vi som fick betala den största kostnaden för det.

I intervjun med Sydsvenskan pläderar Morgan Johansson för ”konventionellt samhällsbyggande” och efterlyser slagkraftiga socialdemokratiska reformer. Samtidigt som han varken vill öka bensinskatten eller återinföra fastighetsskatten.

Thomas Östros:

– Det är inte en framkomlig väg att säga nej till skatter, och på en och samma gång vilja ha väldigt mycket mer reformer. Det är inte hållbart på längre sikt.

Östros tycker samtidigt att det är viktigt att reformera skattepolitiken. Helst då via en bred lösning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons